Учитељ отвореног срца

JP Putevi Brcko

Реални аикидо је борилачка вештина самоодбране из Србије, и базира на аикидоу, џијуџици и европском начину размишљања. У међународној УСМА класификацији борилачких вештина Од 2003. године је званично регистрована.

Представља дефанзиван, изузетно флексибилан систем одбрамбених техника, чије су основне карактеристике брзина и правовременост реаговања, уклапање у противников напад, континуитет извођења технике и потпуна завршна контрола нападача, помоћу специфичних полуга.

Технике ове бориличке вештине се примењују у разноразним војним обукама и обукама милитантних лица, а поред тога ова вештина је препознатљива као универзална јер за вежбаче није битно којег су пола или узраста.

Оснивач овог стила је Љубомир Врачаревић, који је носио звање црног појаса 10. дан Соке. За његовог највернијег ученика сматра се Радојица Спасовић Уча који се реалним аикидоом бави преко 30 година, и носилац је црног појаса 9. дан.

Главни је тренер клуба реалног аикидоа „Уча“, који поред секције у Калуђерици ради и у другим деловима града, као што су: Мали Мокри Луг, Нови Београд, Бежанијска коса, Баново брдо.

Поред тренерског рада, као бивши педагог, Радојица је препознатљив и по свом приступу дечијој популацији свих узраста. Клуб се бави и старијом популацијом, а главни и помоћни тренери највише дају акценат на техничку дотераност технике, синхронизацију покрета као и на одбрану од више нападача.

Радојица Спасојевић Уча рођен је 5.5.1963.г. у Београду. Након завршене средње школе 1982. уписује Вишу педагошку академију на смеру Образовање наставника разредне наставе. 1985.г. и након завршетка наредних 15 година успешно ради као наставник разредне наставе. Исте године када, уписује педагогију, почео је да тренира реални аикидо код мајстора Љубомира Врачаревића у спортском центру Врачар. Три године касније добија мајсторско звање и постаје носилац црног појаса 1. Дан.

Заједно са мајстором Љубом Врачаревићем пропагира и ради на развоју реалног аикидоа. Учествује и држи многе интернационалне семинаре у земљи и иностранству: Русији, Украјини, Естонији, Азербејџану, Грчкој, Бугарској, Мађарској, Француској, Италији и Америци.

Рад на специјалној обуци војске и полиције препоручује га Војној академији где 2001.г. годину дана ради на обуци војних питомаца. 2003.г. учествује на манифестацији „U.S. Martial Arts Hall Of Fame„ у Даласу и на предлог Асоцијације за борилачке вештине „Hall Of Fame„ добија високо признање „Најбољи инструктор борилачких вештина у свету за 2003.годину“.

„U.S. Martial Arts Hall Of Fame„ у Чикагу потврђује његов 8.дан реалног аикидоа. Добијену диплому потписује 10 највећих светских мајстора носилаца 9 и 10 дан из разних борилачких вештина. Пуних 18 година је радио у клубовима реалног аикидоа „Врачаревић“ и „Ас“, да би данас радио у свом клубу који носи назив Центар реалног аикидоа „Уча“.

Центар је основан 2004.године и обједињује рад тренера који су мајстори и асистенти тренера Радојице који је главни тренер и председник клуба. Дугогодишњег асистента мајстора Врачаревића, Учу карактерише велика брзина и прецизност извођења техника, као и одбрана од више нападача.

Учитељ отвореног срца, врсни педагог који своје велико искуство и знање успешно преноси свим љубитељима ове прелепе вештине.

MD MONTEL