Thanksgiving – Дан Захвалности

JP Putevi Brcko

Прославили смо још један Thanksgiving-Дан Захвалности, једини амерички празник који сам прихватила и који се сваке године обележава или код нас или код наших пријатеља, како се кад договоримо.

Александра Бошковић
Пише: Александра Бошковић

Прихваћен је, јер волим поруку и разлог тог празника. Овде је то дан кад се састају породице, родбина и пријатељи. Тог дана сте окружени онима до којих вам је највише стало. То је прилика да застанете и захвалите се на свему што вам је Бог дао-на деци, породици, здрављу, пријатељима, послу и на животу уопште.
Како сви, све чешће заборављамо да се захвалимо на оном што имамо и стално чезнемо и кукамо за оним што немамо-Дан Захвалности ми је још дражи. Тог дана је немогуће избећи листање у глави свега онога што имате након чега долази просветљење кад схватите да имате много више него што сте свесни – е то је диван осећај. Мене је, уствари, овај празник томе и научио – тако да и када није Дан Захвалности, застанем мало и захвалим се Богу на свему што ми је дао. Верујте ми, када би људи то стално радили, чешче би проналазили мир и задовољство у животу. Мислимо да породица, здравље наше и наших најближих, мир у души и у кући – да је то нешто загарантовано и Богом дано, нешто, што се само по себи подразумева и онда јуримо за новцем, каријером, статусом… И што више имају људи још више желе – већа кућа, бољи ауто, више пара… А оно што је истински вредно и важно занемарујемо. У Србији је још горе, мање могућности да се заради а жеље исте, често и веће…

Зато ми је овај празник драг-заиста има снажну поруку и као и свако друго и ово празновање носи неку магију са собом, ноту свечаности и срећу што смо заједно са драгим људима и препознатљивом трпезом за овај празник. Американци имају свој неки редослед, тачан као годишња доба-када је кићење и обележавање догађаја у питању. Тако ћете, ако се ових дана задестите у Америци-у свакој радњи, банци, ресторану-видети обележја Дана Захвалности, јесење боје, ћурке, бундеве и остале илустрације. У домовима који дочекују госте, велики сто је декорисан столњацима у препознатљивим бојама и дезенима јесени, печена ћурка је главни адут, свако има неки свој рецепт како је најбоље припремити; обавезан је прелив, пудинг од брусница, слатки црвени кромпир, пире кромпир, обични, са сиром, луком, белим луком и зачинима…они воле да додају зачине у пире кромпир… Ћурка се обично пуни коцкицама од сувог хлеба и зачинима различитих укуса-може бити рузмарин, може бели лук, или неки микс зачина. Та смеса за пуњење упија сокове и масноћу док се ћурка пече и укусан је прилог, мада многи не пуне ћурку ничим и ставе то као још један прилог са стране. За десерт-обавезна је пита од бундеве а нађу се ту и пита од јабука, или вишања-И све су добре-ко шта воли!
То је традиционални мени, а пошто већина Американаца нису традиционалисти-деси се и да се служи нешто сасвим друго, онда они кажу да су имали неформални Дан Захвалности. Ми који нисмо овде рођени, додамо понешто своје, али најбитније је да се ужива у празнику са породицом и драгим пријатељима, храна је мање битна-мислим да су Американци више опседнути декорацијом него кувањем.

Раније сам вам рекла да је Американцима битно да допринесу, помогну, средини у којој живе, тако је и сад, на локалним вестима стално извештавају ко је помогао којој установи или породици која није у могућности да припреми све за празник. Много је и непрофитних организација које припремају храну коју ће да донирају или сиротиштима или старачким домовима-коме год је потребно и свима онима који нису те среће да буду са својим породицама, у топлим домовима око велике трпезе…Лепо, али увек ме то растужи – колико је људи којима је помоћ потребна-што због болести, што због сиромаштва..
Већина породица, викенд после овог празника, поставља Божићно дрво и тиме започињу “Божићну сезону”,мада у задње време, по многим радњама и јавним местима можете видети Божићне јелке и пре Дана Захвалности а пошто је овде традиција даривања за Божић и даље присутна, “black Friday”, црни петак, други дан празника, је познат као дан када ћете наћи повољније већину ствари јер су специјалне понуде у питању. Као искусни купац, одаћу вам тајну-боље понуде ћете наћи и без црног петка, мада они који стрпљиво чекају да се радње отворе у поноћ (већином је све затворено за Дан Захвалности) успеју се докопати вредних ствари за добру цену.

Надам се да сам вам мало дочарала тренутну атмосферу овде, где год уђете, чућете Божићне песме и песмице, по цео дан, све је окићено, радње пуне, Божићни шоппинг је увелико ту а ми данас на послу препричавамо какав је чији празник био, они што су отишли у посету породици у неку другу државу, причаће нам у понедељак-а ја ћу вама следећи пут причати о нечему другом, исто овако лепом а можда и лепшем.

MD MONTEL