Цео свет их зна и воли: Ово су најпознатији Срби на свету икада!

JP Putevi Brcko

Представљамо вам Србе чија су имена позната широм планете, чија ће имена као и њихова дела остати заувек упамћена

Од научника чија су генијална открића променила ток историје, преко успешних спортиста, талентованих глумаца и режисера, до уметника који су се златним словима уписали у сам врх светске културе и уметности – представљамо вам 10 Срба чија су имена позната широм планете!

1. Никола Тесла, геније који је укротио муње

Човек који је у великој мери заслужан за функционисање свакодневице милиона људи широм света, потиче управо из Србије. Никола Тесла рођен је у Смиљану 1856. године. Чувени геније 20. века одговоран је за многобројна открића и изуме, а нека од најпознатијих су прва електрична централа, наизменична струја, индукциони мотор, систем производње и дистрибуције електричне енергије и још преко 700 других патената.

Иако су многи сматрали да је луд и иако је за живота био често исмеван, сви Теслини до сада употребљени пројекти су се показали као истинити, а прорачуни тачни. Аеродром у Београду носи назив овог талентованог научника а у престоници је смештен и јединствени музеј Николе Тесле, који обавезно морате посетити уколико се нађете у главном граду Србије!

2. Новак Ђоковић, најбољи тенисер света

Млади спортиста који је доспео у сам врх тениса, не престаје да обара светске рекорде и задивљује милионе људи широм света. Новак Ђоковић рођен је 22. маја 1987. године у Београду. Први пут је узео рекет у руке када је имао четири године, и одмах је знао шта жели – да постане најбољи тенисер света и освоји престижни Wimbeldon.

Ђоковић држи и два Гинисова рекорда. Први је за највећи број освојених Аустралијан опена, којих је освојио сада већ укупно 6 – 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 и 2016. Што се тиче другог рекорда, њега држи за најдуже Грен слем финале у историји тениса. Неколико пута је проглашаван најбољим спортистом године а Ноле је свакако и један од најпознатијих Срба.

3. Марина Абрамовић, ванвременска уметница перформанса

Уметност која шокира и лице које се не заборавља. Тако је можда најлакше описати чувену Марину Абрамовић. Јединствена и необична уметница рођена је 30. новембра 1946. године у партизанској породици. Прославила се по необичним перформансима и шокантним спектаклима за које многи говоре да су перверзни, контроверзни, вулгарни, ванземаљски, али на које нико не остаје равнодушан.

Добитница је венецијанског Златног Лава, а Њујорчани ће је највише памтити по великој ретроспективној изложби “Уметник је присутан”, чији је назив узет за документарни филм, који је о њој снимио амерички редитељи Метју Акерс. Свој основни циљ – да у публици изазове реакцију – одавно је остварила и тако се засигурно уписала у сам врх светске уметности.

4. Карл Малден, први српски Оскаровац

Уколико бисте некога у Холивуду упитали да ли му је име Младен Секуловић познато, сигурно бисте добили негативан одговор. Али ако бисте питали за Карла Малдена, свако би вам са осмехом на лицу климнуо главом и одговорио да зна о коме је реч! А како и не би? Овај чувени глумац српско-чешког порекла остварио је значајне улоге у преко 65 филмова, због чега се са правом убраја у великане филмске уметности.

Малден је велику популарност стекао улогом у флиму “Трамвај звани жеља” али и у популарној серији “Улице Сан Франциска”. Ипак, у Србији је Малден најпознатији као први Србин који је успео да се упише на листу добитника Оскара, престижног признања Америчке филмске академије.

5. Михајло Идворски Пупин, један од оснивача агенције НАСА

Заједно са Николом Теслом и Милутином Миланковићем, Пупин се убраја у највеће и најбрилијантније српске умове. Реч је о научнику светске славе и утицаја који је усавршио телефон и добио Пулицерову награду, а у Америку стигао са свега пет центи у џепу. Поприлично невероватно, зар не?

Поред свега овога, награда за допринос националним интересима Сједињених Америчких Држава носи његово име као и један кратер на Месецу. Не смемо заборавити ни то да је Пупин био и један од оснивача организације из које ће касније настати америчка Национална ваздухопловна и свемирска администрација – НАСА.

6. Емир Кустурица, уметник, градитељ и антиглобалиста

Свету је познат као фантастичан режисер, музичар и тиражни писац, чија је каријера овенчана бројним филмским, музичким али и архитектонским наградама. Емир Кустурица рођен је 24. новембра 1954. године у Сарајеву. Двоструки је добитник Златне палме у Кану за филмове “Отац на службеном путу” и “Подземље” а његови антиглобалистички ставови и данас изазивају бројне полемике.

Кустурица је познат и као идејни творац етно села Дрвенград, које је настало за потребе снимања филма “Живот је чудо”. У јединственом и магичном месту на Мокрој Гори, одржава се и чувени филмски и музички фестивал Кустендорф. Ова манифестација окупља све већи број домаћих и страних филмских ствараоца, али и великана савременог ауторског филма.

7. Владе Дивац, један од првих Европљана са значајнијом улогом у НБА

Младић из Србије чије је име данас уписано у анале светске кошарке, један је од првих европских играча који је заблистао у НБА лиги. Владе Дивац рођен је 3. фебруара 1968. године у Пријепољу и један је од највећих амбасадора Србије у свету.

Дивац је уједно и човек који је за допринос развоју овог спорта увршћен у 50 најзаслужнијих у Европи и чији је дрес са бројем 21 заувек повучен из употребе у Сакраменто Кингсима. Поред тога, један је од само тројице играча у истоији НБА лиге који су успели да забележе више од 13.000 погодака, 9.000 скокова, 3.000 асистенција и 1.500 блокада, због чега је номинован за Кућу славних кошарке.

8. Волтер Богданић, добитник три Пулицерове награде

Да ли сте знали да се једини новинар у САД-у који је чак три пута добио Пулицерову награду зове Волт Богданић и да потиче из старе српске колоније у Чикагу? Наиме, Богданић је прву престижну награду добио као репортер “Vol strit džornala” а професионалним новинарством почео је да се бави 1973. године.

Другог Пулицера освојио је за истраживање несрећних случајева у америчкој железници, а трећег за истраживачки текст о отровним кинеским производима на америчком тржишту. Популарни новинар чији је деда био угледни београдски трговац и власник хотела “Палас”, својевремено је изјавио да му је српско порекло важније од свих награда.

9. Душан Чарлс Симић, добитник Пулицера и титуле државног песника САД

Када је отишао из родног Београда, имао је само 16 година. Данас је један од најаутентичнијих авангардних песника, добитник Пулицерове награде и титуле државног песника САД. Душан Симић рођен је 9. Маја 1938. године и власник је многобројних признања, награда и одликовања.

Светску славу стекао је генијалним стиховима “О Одисеју који прави грчку баклаву”, и “Офелији која жваће жваку”, као и збирци “The World Doesn’t End”. Преводивши дела српских писаца попут Милорада Павића, Васка Попе и Ивана Лалића, значајно је допринео популаризацији српске књижевности у САД-у.

10. Мила Јововић, једно од најлепших лица Холивуда

Мешавина српских и украјинских гена изнедрила је ванвременску лепотицу, талентовану глумицу, шармантног фотомодела, музичара и дизајнера. Мила Јововић рођена је 17. децембра 1975. године, а каријеру је започела већ са 11 година. У октобру 1987. нашла се на насловној страни италијанској магазина Леи, која је била све само не непримећена.

Јунакиња је многобројних познатих филмских остварења, од којих се посебно издвајају улоге у филмовима “Пети елемент”, “Повратак у Плаву лагуну” и “Гласник: Прича Јованке Орлеанке”. Први музички албум „Божанствена комедија“ објавила је 1994. године а њено лице се небројано пута нашло на насловним страницама светских познатих магазина.

11. Гаврило Принцип, атентатор на Аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда на Видовдан 1914. године

Убиство Аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда било је повод за почетак Првог светског рата, а атентатор Гаврило Принцип осуђен је на затворску казну од 20 година, где је зверски мучен, све док није умро у најгорим мукама.

12. Милутин Миланковић, један од највећих српских и светских научника Милутина Миланковића, утемељивач модерне климатологије и климатског моделирања.

Због значаја Миланковићевог научног рада 1970. године, на 14. конгресу Међународне астрономске уније у Брајтону, кратер на Месецу назван је по њему, а 1973. и кратер на Марсу.

Анализирајући проблем утицаја астрономских фактора на климу током геолошке прошлости

Земље, Миланковић је на егзактан начин објаснио периодизације настанка, развоја и повлачења „глацијалних фаза“ у протеклих 600.000 година.

13. Иво Андрић, добитник Нобелове награде

Био је члан Српске академије наука и уметности у коју је примљен 1926. године. Његова најпознатија дела су поред романа На Дрини ћуприја и Травничка хроника, Проклета авлија, Госпођица и Јелена, жена које нема. У својим делима се углавном бавио описивањем живота у Босни за време отоманске власти.

Листа талентованих, вредних и значајних Срба чији су лик и дело постали светски познати се не завршава овде. Ми смо издвојили само неке од њих, а вама препуштамо да је допуните!

MD MONTEL