КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ У НАРОДНИМ ПЕСМАМА!

JP Putevi Brcko

Град градила три брата рођена, До три брата, три Мрњавчевића… овако би укратко могли описати имплементацију свих капиталних пројеката у Кондоминијуму!

Можда ово „три брата“ није баш примерено. Можда би исправније било, када је реч о Кондоминијуму, „ТРИ ЕНТИТЕТСКА ПОЛУБРАТА“! У сваком случају, мештани Кондоминијума били би запањени да наша сложна браћа неки од капиталних пројеката и заврше у овом Веку!

Да ли сте некада размишљали да су сви капитални пројекти у Кондоминијуму заправо записани још давних дана у народним песмама и бајкама!!!

Пројекат „СКАДАР НА БОЈАНИ У ОБЛИКУ ГРАДСКОГ СТАДИОНА!

Типичан пример капиталног пројекта који је записан још у 14. Веку. Пројекат СТАДИОН је из фазе ИЗГРАДЊА давно прешао у фазу ПРИРОДНА РАЗГРАДЊА! Зар је могуће да још увек градски оци нису прочитали „Зидање Скадра“ и да нису схватили да, у зидине Стадиона, МОРАЈУ узидати неку снајку из извршне власти како би коначно успели и да заврше овај капитални пројекат!

Пројекат САВСКА МАРИНА И КУПАЛИШТЕ.

Овде „запис“ не лежи у народној песми „ЗИДАЊЕ СКАДРА“ из разлога што се градња изводи у НЕВИДЉИВОМ СТИЛУ. Самим тиме и није могуће пратити сам ток изградње! У сваком случају ово више личи на запис Андерсонове бајке о „ЦАРЕВОМ НЕВИДЉИВОМ ОДЕЛУ“!

Пројекат ТРИМ СТАЗА!

Од најављених 800 и кусур метара трим стазе, за сада је урађено око 500 метара КОЗИЈЕ СТАЗИЦЕ. Реконструкција остатка стазе завршила је негде у „магли“ а замену крошње дрвећа у градском парку још увек грађани са нестрпљењем данима чекају. Из поштовања према несрећном шефу и његовој изјави, овај капитални пројекат ипак мора бити уврштен у научну фантастику у стилу „ОДИСЕЈА У СВЕМИРУ“.

Пројекат ОБИЛАЗНИЦА!

Још један рекордер у (не)изградњи је свакако и обилазница око Кондоминијума. И у овом случају доказни материјал за овај капитални пројекат треба тражити у запису песме „ЗИДАЊА СКАДРА“ где се каже:

…Град градили три године дана,
Три године са триста мајстора;
Не могаше темељ подигнути,
А камоли саградити града:
Што мајстори за дан га саграде,
То све вила за ноћ обаљује…

Решење за завршетак пројекта је као и за стадион. Разлика је само у броју узиданих снајки.

Пројекат ПОРОДИЛИШТЕ!

Нови капитални пројекат који се грчевито бори да уђе у анале (не)изградње је реновирање Породилишта. Обећали су нам да ће Породилиште бити завршено за 60 дана. Овде шефови, за сада, звиждућу песму „72 ДАНА НА МОМ СРЦУ ЛЕЖИ РАНА“!

ОДВОЗ СМЕЋА!

Мада не спада у капиталне пројекте, у закључак морамо убацити и актуелну ујдурму са превозом смећа у Комуналном предузећу. Све је записано у народној песми ОРЕ ЛОЛА:

ОРЕ ЛОЛА СА ЧЕТИРИ ВОЛА,

ОРЕ, ОРЕ ПА ПОГЛЕДА ГОРЕ,

ДАЛ ЈЕ ВРЕМЕ ДА ПУШТА ВОЛОВЕ,

ДВА СУ ТУЂА, ДВА ЊЕГОВА НИСУ,

ПУШТАЈ МИЛЕ ВОЛОВЕ ЧИЈИ СУ!

Искрено се надамо да следећи капитални пројекат неће бити записан у песми Мице Трофртаљке: ПРЕДЕМ ВУНУ И КУЧИНУ У ВАЈАТУ ПОРЕД ЏАДЕ!

MD MONTEL