Монтесори програм оцењен веома успешним у обданишту „Бамби“

JP Putevi Brcko

Обданиште „Бамби“ једно је од успешних предшолских установа које примењује Монтесори метод рада. Данас је у њиховој посети била и Ержебет Бедросиан, специјалиста предшколске Педагогије, едукатор испред Монтесори друштва Србије која је рад ове предшколске установе оценила изузетним.

Монтесори програм је метод из области Педагогије који нагласак ставља на самосталности детета и развијању способности самосталног учења.

„Циљ образовања детета у раном детињству не би требало да буде затрпавање деце чињеницама из унапред одређеног програма учења, него да се пробуди и негује дететова природна жеља за учењем. Ове способности долазе до изражаја у каснијем периоду живота детета у прилагодљивости и самосталности детета“, појашњава Бедроисан.

Обданиште „Бамби“ ради по прилагођеном Монтесори  програму са свим потребним условима за рад.

„Чињеница да обданиште „Бамби“ поседује Међународни цертификат и едуковане васпитаче за рад што говори о томе да поседују изузетно високе стандарде за рад са најмлађим узрастом. Моје присуство данас је у улози супервизора. То говори и о жељи запослених да ова образовна установа тежи за достизањем већег квалитета рада у овоим педагошким методама“, каже Бедроисан.

Колико су деца прихватила рад Монтесори методе најбоље говри слика малишана који са посебним уживањем раде по овом програму.

„Обданиште „Бамби“ је најстарија приватна предшколска установа у Брчком. За протекле две деценије постојања увек смо тежили ка томе да што квалитетније припремимо малишане за њихов даљи ток развоја и образовања. Приликом размене искустава са другим предшколским установама дошли смо до сазнања да је Монтесори програм наишао на изузетно квалитетан пријем и добре резултате код деце стога смо и ми, пре годину дана, почели са радом Монтесори методама. Од великог значаја нам је и данашња посета госпође Ержебет Бедроисан која ће нам помоћи да наш рад подигнемо на још већи ниво на опште задовољство и нас запослених али првенствено и наших малишана“, каже Маја Ђуровић, васпитач у обданишту „Бамби“.

Љубав и пажња коју поклањамо детету огледа се пре свега кроз разумевање дететових потреба, а једна од најјачих дететових потреба је жеља за осамостаљењем коју треба подржати још од најранијих дана живота. Само кроз такав одгој створићемо предуслове да наше дете у свом животу постане права личност и права особа.

Ержебет Бедроисан је председник Монтесори друштва Србије које је члан Међународне Мотесори асоцијације.

MD MONTEL