Е МОЈ НЕСРЕЋНИ ГАВРИЛО!

JP Putevi Brcko

Потомак надвојводе Франца Фердинанда – Анита фон Хохенберг, и потомак Гаврила Принципа – Бранислав Принцип, руковањем су обележили 100 година од краја Првог светског рата.

Помирење две породице организовано је у Грацу, где су Бранислав и Анита пружили једно другом руку. Још ни руку пустили нису а историчари се сатраше да овом чину дају већи значај од оног пре 104 године.

Тачно да су пре 104 године њихови преци променили ток историје. За већину Гаврило Принцип је јунак јер је убио окупаторског педера и његову дрољу. За друге је убица јер је убио аустријског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију. А све се десило у Сарајеву 28. јуна 1914. године. И то је искоришћено као повод за Први светски рат.

Реално, Први светски рат би се свакако десио, чак и да је несрећни Гаврило тог дана окопавао кромпир. То што је атентатом на Фердинанда исказао своје незадовољство, за то време свакако је велика ствар.

ГАВРИЛО КАО ЗЛОЧИНАЦ ИЛИ ХЕРОЈ

Поређења ради, морам, на кратко преиспитати и друге атентате.

Линколна је убио американац, Џон Вилкс Бут шпијун Конфедерације. Није му се допало што Линколн подржава Афро-американце и оверио га ко врапца. НИЈЕ ЗБОГ ТОГ ЧИНА ПОСТАО ЗЛОЧИНАЦ.

Кенедија је убила Италијанска мафија (то никад нико јавно није признао) те је за кривца проглашен американац Ли Харви Освалд. Наводно промаја га ухватила у леђима па му дошло да из непознатог правца мало запуца у Кенедија. НИ ОН НИЈЕ ЗЛОЧИНАЦ.

Мартина Лутера Кинга је убио такође американац Џејмс Ерл Реј, члан покрета отпора који се боре против Афро-американаца. АЛИ НИ ОН НИЈЕ ЗЛОЧИНАЦ. Једноставно припуцало му се!

Дакле, у свету постоје ЧЛАНОВИ ПОКРЕТА ОТПОРА, НЕЗАДОВОЉНИ ГРАЂАНИ, УМНО – ПОРЕМЕЋЕНИ АКТИВИСТИ И ПОМАЛО ПРЕХЛАЂЕНИ И НЕЗАДОВОЉНИ СТАНОВНИЦИ ПЛАНЕТЕ КОЈИ МОГУ ДА ПУЦАЈУ ПО ДРУГИМА… нико од њих није злочинац иако су извршили атентат. Једино несрећни Гаврило Принцип и дан данас спада у злочинце.

Зар је злочинац  јер је решио да аустријског окупатора пошаље кући на дужи период са ових простора?!

ЗАР ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ ЈЕР ЈЕ БРАНИО СВОЈЕ?!

Мој став је да Гаврило никада не може бити злочинац. Е сад, то дал нам је помогао или одмогао то ће бити тема још дуго, дуго.

А што се тиче фотографије помирења наследника Принципа и Фердинанда… ни овде немам став.

Ко зна, можда је фотомонтажа. Можда ће историја за педесетак година тврдити нешто саствим друго. Можда неки историчар развије теорију да су наследници у Грацу, заправо, договарали куповину пилића за Лидл…

MD MONTEL