Обавезна зимска опрема за возила

JP Putevi Brcko

У складу са Законом о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ и Правилником о саобраћају у зимским условима, од 15. новембра до 15. априла наредне године, на снази биће обавеза употребе зимске опреме за сва моторна возила у саобраћају.

Под зимском опремом коју треба да имају моторна возила у зимским условима  према наведеном правилнику сматра се, за путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 кг и која немају више од 8 седишта, прописана је следећа опрема:

-Зимски пнеуматици на сва четири точка са ознаком «М+С», чија дубина шара на газећем слоју износи најмање 4 мм.

-Гуме са летним профилом чија дубина газећег слоја износи најмање 4 мм и да у прибору морају имати одговарајуће ланце за погонске точкове.

У вулканизерској радњи „Токаја“ увелико раде на замени пнеуматика на возилима.

„Иако до почетка званичне примене Закона има још пар дана, велики број савесних возача је већ био код нас, не чекајући задњи дан и велике гужве да замени летње пнеуматике за зимске. Морамо нагласити, да упркос дозвољеној законској одредби да, уколико шара на летњим гумама не прелази дозвољени минимум може да се вози и у зимским условима уз одговарајуће ланце, наша препорука свим возачима је да, због бољег пријањања на коловоз, ипак поставе зимске гуме“, каже Мишо Братановић, власник вулканизерске радње „Токаја“ Брчко.

MD MONTEL