ВУЛКАНИЗЕРСКА РАДЊА „ТОКАЈА“ – Знате ли шта највише шкоди зимским гумама?

JP Putevi Brcko

Многи возачи желе да прођу јефтиније када је употреба пнеуматика у питању, па теже да летњу сезону „прегурају“ зимским гумама. Међутим, зашто то није добра, а ни економична опција објаснићемо у наставку уз стручну помоћ реномиране брчанске вулканизерске радње „ТОКАЈА“

Пре свега, за разлику од летњих гума, зимске гуме у свом саставу имају доста силикона који током хладних дана омогућава бољу еластичност и пријањање на снегу, леду и генерално хладној подлози. Међутим, током топлих дана (7 степени Целзјуса и више) зимске гуме се више опуштају и тиме стварају веће трење које током врелих летњих дана можете и сами осетити и чути (знатно су бучније).

„Прекомерним трењем (са подлогом) долази до брзог хабања и потрошње зимских гума. Због тога, знајте да коришћењем ових гума у летњој сезони нећете уштедети – напротив, значајно ћете скратити њихов животни век. Такође, не треба заборавити да са већим трењем долази и до веће потрошње возила, па ћете у случају коришћења зимских гума у летњој сезони морати да одвојите и више новца за гориво“, појашњава Мишо Братановић, власник вулканизерске радње „ТОКАЈА“.

Што је најбитније, током врелих летњих дана зимске гуме мењају своју структуру, чиме не показују добре особине на коловозу – склоне су проклизавању приликом кочења и постају крте, чиме постају непогодне за сезону за коју су прављене.

„Друга ствар, коју је потребно знати, је разлика у самој структури шаре летње и зимске гуме. Наиме, за разлику од летње гуме чија дубина шаре износи од 1,6мм, код зимске гуме она мора бити барем 4мм. Већа шара зимске гуме и паралелни канали су ту да лакше изгурају снег и пруже бољу тракцију на коловозу. Са друге стране, летња гума има мању шару, а сама гума је тврђа и отпорнија на топле временске услове, чиме она боље пријања подлози и кроз своје шаре боље проводи воду“, наглашава Братановић.

Не заборавите да, када одете код вулканизера, заротирате гуме, односно да оне које су вам претходне сезоне биле напред пребаците позади и обрнуто. Ово је потребно ради њиховог равномерног хабања. У вези с тим, када будете одлагали зимске гуме не заборавите да и њих обележите како бисте знали када зимска сезона дође где ћете их поставити. Уколико немате услове за складиштење зимских гума, након сезоне, то можете урадити код вашег вулканизера где ће ваши пнеуматици бити добро чувани.

Као што смо на почетку текста споменули, знајте да је зимске гуме најбоље чувати на тамном и сувом месту и по могућству не у хоризонталном положају и не на подлози.

 

MD MONTEL