Ко су ликови из пјесама Забрањеног пушења: Ибро Дирка, Шеки, Мурга, Фикрета…

JP Putevi Brcko

Три киле, три године, наслов је једне пјесме коју је објавило Забрањено пушење.

Према ријечима Сеје Сексона, који ју је написао, пјесма је инспирисана истинитим догађајима. Наиме, један његов пријатељ, 50-годишњи инжењер агрономије и породични човјек, ухваћен је с три киле марихуане коју је намјеравао продати да не заврши на улици и изгуби стан који више није могао отплаћивати јер га је купио кредитом у „швицарцима“.

Већина „ликова“ из култних пјесама ове групе инспирисана је стварним особама, а ми вам доносимо митове и приче иза оних најпознатијих: једна од њих каже и како лик из пјесме Дјевојчице којима мирише кожа још увијек вода згодне старије распуштенице по граду…

Пишоња и Жуга

Најпознатији двојац пјесама Забрањеног пушења опјеван је у двије пјесме: Балади о Пишоњи и Жуги и Пишоња и Жуга у паклу дроге. Сејо Сексон открио је како су ова двојица сарајевских мангупа били пријатељи његовог брата, клинци из његовог разреда.

Ова двојица сарајевских мангупа заиста су украли аутобус, и то онај који је требао ићи на ремонт јер му нису радиле кочнице. А ово није била њихова прва крађа аутобуса – како су им родитељи радили у Центротрансу, они су имали „универзални“ кључ који је отварао све аутобусе који су се, опет, палили на тастер. Ова крађа завршила је у пјесми јер их је, прича Сексон, „ухватила мурија“. Срећом, опјевана „несрећа“ само је била пјесничка слобода.

Пишоња и Жуга стали су пред полицијском барикадом и Пишоња је успио побјећи полицији, а Жугу су, према његовим ријечима „извукли и одвели у полицијску станицу“: “Гдје су ми дали по ребрима за сва времена… човјек се послије опамети.”

Пишоња је погинуо у рату, у септембру 1992, а Жуга је умро 2016. у Хрватској.

А испричат ћемо вам и ову анегдоту. Наш уредник и колумниста Елвис Ј Куртовицх једне је прилике, послије рата, шетао Кошевом с гитаристом Пушења који је из Загреба. Елвис се те прилике поздравио с једним старим болесним човјеком који је шепао, а разговор који је услиједио даље иде отприлике овако:

– Знаш ону пјесму Пишоња и Жуга што је свираш сваки дан?, питао је Елвис
– Знам, изашла ми је на нос…
– Е овај човјек ТИ ЈЕ ЛЕПИ!!!

Муфа и Кики

Сљедећи митски двојац из пјесама Пушења јесу Муфа и Кики. Први пут за њих чујемо у пјесми Кањон Дрине, гдје им стари камионџија вели: Неће ово, дјецо, на добро поћи/Јер све иде унатраг/Живимо у племенима к’о Апачи/А где ћемо, дјецо, и ја и ви.

Поновно за њих чујемо након рата, у пјесми Три ратна хавера.

Муфа је заправо Муфид Косовић, некадашњи тонац, а Кики је Драган Зуровац, бивши менаџер групе.

Ибро Дирка

Кунем вам се, рахметом ми дединим, иако се у ту причу не разумијем баш…

Митови из сарајевских махала тврде да је ријеч о извјесном Ибришиму, којег су знале сарајевске кафане и којем је узор био славни Исмет Алајбеговић Шербо.

Мурга дрот

Мургу дрота и његове „модерније методе“ добро познају сви уживаоци марихуане из Сарајева.

Ријеч је о Џемалу Мурги који је данас у пензији, а некад је био инспектор Одјељења за борбу против наркоманије МУП-а Кантона Сарајево.

Зеница Блуес

Иако су многи мислили да ова пјесма има везе с причом о Кудузу, тј. о Јунузу Кечи, то није истина. Кечо је жену убио 1985, а Зеница Блуес је изашла 1984. године.

Наводно, Зеница Блуес препјев је пјесме Johnnyja Casha San Quentin. Погледајте и процијените сами:

Шеки

Шеки је био таксиста чије је радно мјесто некад било крај штанда поред сарајевске Катедрале.

„Лежао“ је у Зеници јер је човјека ударио аутом. Кад се вратио након казне, поново је сјео у такси – Šeki’s on the road again…

Ђулијано Пике

Ђулијано Пике заправо је био Пике Фикрет Мујкић, некадашњи фудбалер Жељезничара, за којег је Миљан Миљанић рекао да од “времена Ферхатовића, Сарајево није имало већег талента”.

Селена

Селена је била најпопуларнија цура у насељу – на Кошеву, која чланове Пушења није баш „зарезивала“. Напустила је Сарајево и отишла вани на студије.

Фикрета

О Фикрети постоје двије приче. Прва каже да је била комшиница која је свакодневно била изложена емоционалном злостављању – “цијели хаустор је слушао свађе ње и мужа”.

Друга каже да се ради о „тети“ која је радила у локалној трафици и која им је продавала цигаре.

Недеља, кад је отиш’о Хасе

У овој пјесми, ако је вјеровати, митовима сарајевских улица, уопште није ријеч заправо о Асиму Ферхатовићу Хасету, већ о Јосипу Брозу Титу.

Миле Хашишар

И Миле Хашишар је локалац, извјесни Хауг, који је отишао да живи у Индији.

Тигар из Кладња

Тигар из Кладња је Зијо Пољо, некадашњи бх. спортиста и бивши шампион, који је такође био у зеничком затвору због утаје пореза, а касније га је помиловало Предсједништво.

Рецимо још и то да су и Гузоњин син, те Џенита, која је у пјесми Тест за џенет увијек била за Тита, стварни ликови који су данас добро познате јавне личности. Нећемо открити ко су, већ ћемо вас пустити да уз (вино и) гитару, с рајом „измахалате“ о коме је ријеч…

MD MONTEL