БИТИ ДАНАС СРБИН У ХРВАТСКОЈ, ИСТО ЈЕ КАО БИТИ ПРАСЕ У ТЕХЕРАНУ!

JP Putevi Brcko

Ауторски пројекат Бобе Јелчића „Говори гласније“ у извођењу Сатиричког казалишта „Керемпух“ из Загреба, задивио је, алие и збунио је брчанску публику.

Представа у којој се не гасе светла као и проблем приликом отварања завесе, те излазак глумице Јадранке Ђокић која објашњава публици да имају неке проблеме због којих ће представа да касни, у први мах збуњујуће је деловала на добар део публике која није навикла на комуникацију са актерима у току самог извођења представе.

Истиниту причу о српскињи Бранки која 25 година покушава да се у Хрватској запосли, глумци „опипавањем пулса“ код публике донели су на  ироничан, забаван али и провокативан начин.

У фокусу представе поставља се питање шта значи бити маргинализован данас у европској Хрватској и то само зато што је неко рођен као Србин.

Чињеница да овај апел није само актуелан у Хрватској него и у окружењу, говори податак да се у Брчком посао добија захваљујући чувеном кључу 4-4-2. Па чак и на штету осталих становника у Дистрикту.

Примера ради, без обзира да ли неки „несрећник“ има одређену диплому за тражено радно место на буџету, ту позицију неће остварити ако не долази из „загарантоване“ етничке припадности која има ексклузивно право на ту позицију приликом запошљавања.

Такав начин запошљавања доводи до тога да данас у Брчком имамо, на појединим местима, људе са купљеном дипломом који свима нама „стручно“ раде о глави. Из тог разлога о оваквим али и другим маргинализованим појавама у друштву морамо гласније говорити уколико желимо добро и себи и другима.

Учесници округлог стола, након представе, закључили су да је добро што постоје позоришне куће које говоре без устезања о овој теми.

Упркос што представа „Говори гласније“ има ликове препознатљиве из наше околине са природним реакцијама и осећањима, закључак је да су загребчани, за разлику од претходних година, ову представу донели неуједначено, неуиграно и помало на силу.

П.С. Стиче се утисак да је „кашљача“ све мање на представи. Или читају нашу критику па не долазе на представе или је терапија коначно почела да делује?!

MD MONTEL