БАЊАЛУЧАНИ ОДУШЕВИЛИ БРЧАНСКУ ПУБЛИКУ

JP Putevi Brcko

На репертоару шесте такмичарске вечери у оквиру 35. Сусрета позоришта, брчанска публика уживала је у представи Народног позоришта Републике Српске “Наши дани“, која је рађена по тексту Жељка Стјепановића, а у режији Југа Радивојевића.

Стихови песме “НАШИ ДАНИ“  Владислава Петковића Диса били су инспирација Жељку Стјепановићу да напише текст за истоимену представу за коју се у Народном позоришту Републике Српске карте резервишу и петнаест дана у напред.

Ову помало трагичну комедију, која говори о нашим владарима и судбини обичног човека, проткану врхунским хумором публика је више пута прекидала громогласним аплаузима.

Главна прича представе прати студента генерације на одсеку за Српски језик и књижевност и самохрану мајку, Драгану Матић у очајничком покушају да се запосли на позицији лектора у Народном позоришту. Током самог увода наслућује се прича велике већине данашњих младих. Ипак, без обзира на одличне квалификације ова самохрана мајка се суочава са чињеницом да нема никакве шансе за поменути посао, јер нема политичку подршку!

“Наши дани су настали као моја унутрашња борба са самим собом. Једна половина мене говорила ми је да би требало да одем из ове несрећне и неуређене земље. Несрећне због рата, неуређене због лоших политика које су нас довеле на руб егзистенције. Земља у којој ако не знате да се ‘сналазите’, углавном на штету другог, уколико немате неког или сами нисте на ‘положају’, тонете. Друга половина мене говорила ми је да треба да останем и да се боримо да не потонемо сви заједно. И тако, у тој унутрашњој борби, пролазе Моји дани, у покушају да самом себи објасним шта нам се то дешава“, каже аутор текста Жељко Стјепановић.

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске игру на сцени довео је до савршенства. Ту игру одлично прати музика, добри костими и сјајна сценографија.

“Не постоји разлика у томе како публика реагује на ову представу у Бањалуци, Зеници, Брчком, Зајечару, Нишу, Београду. Људи у свим тим градовима реагују позитивно. Реагују добро на нешто што препознају, што се тиче њих самих и то је у ствари један од главних адута ове представе“, рекао је глумац Љубиша Савановић.

Централно место на позорници заузима базен блата по којем ликови газе и корачају, што најбоље описује стање у којем се налазимо, што потврђује и избор музике.

“Музика која се провлачи кроз представу, у ствари представља друштво у којем ми живимо. То је на ивици кича и неког фолка, света у којем ми живимо, а чији смо део и ми. Ми смо у ствари једни од криваца зашто нам је тако и све што можемо да урадимо је да укажемо на те проблеме на овај начин“, изјавила је глумица Миљка Брђанин.

Сценографију представе потписује Драгана Пурковић Мацан, костимографију Јелена Видовић, за сценски покрет је задужена Миљка Брђанин.

За разлику од појединих представа које смо имали прилику да видимо претходних вечери, у којима су глумци свој посао обавили траљаво, са грешкама и неуиграно, Бањалучани са великом пажњом сваке године се припремају за наступ пред брчанском публиком.

“Ми смо као фудбалери који се припремају за светско првенство. За разлику од њих ми годишње имамо два “првенства“. Једно је фестивал у Јајцу и брчански фестивал за који се детаљно сваке године припремамо“, каже глумац Горан Јокић.

Да је публика препознала квалитет доказ је и громки и дуги аплауз на крају представе, као и бројне награде које су актери предстваре добили на фестивалима у окружењу што довољно говори да ће представ бити још дуго актуелна.

MD MONTEL