ПОБЕДНИК ПОЗОРИШНИХ СУСРЕТА ОДЛУЧЕН И ПРЕ ЗАВРШНЕ ВЕЧЕРИ

JP Putevi Brcko

Пракса у већини случајева у Кондоминијуму је да се неке ствари решавају „по баби и по стричевима“. Ни култура није изузетак.

Познато је да ни претходни Сусрети нису за похвалу када се ради о додели награда. Из тог разлога било је за претпоставити да ни овогодишњи 35. Сусрети, приликом проглашења неће проћи ништа боље. Ипак, толико отворено, чак и пре него што је публика имала прилику да одгледа задњу представу, да се говори о победнику овогодишњих Сусрета, није било за очекивати. Још једна разлика у односу на претходне године била је та што је и стручни и жири публике прогласио исту представу за победника.

ПО БАБИ, ДЕДИ, СТРИНИ И СТРИЧЕВИМА

Упркос чињеници да је последње такмичарске вечери брчанска публика имала прилику да одгледа једну од најбољих представа на овогодишњим Сусретима, која носи назив „ОСАМА – КАСАБА У ЊУЈОРКУ“ аутора Владимира Кецмановића у режији Дарка Бајића коју је врхунски извео Ансамбл Звездаре театра из Београда, стручни жири, као и жири публике за најбољу прогласио је представу „Последња љубав Хасана Каимије“ у извођењу Народног позоришта из Тузле.

Потврду овој тези дао је дугогодишњи представник жирија публике који је, пре извођења задње представе, присутним новинарима, прстом показујући на задњу страну Билтена и Народно позориште из Тузле, рекао „ОНИ“ уз додатно образложење „БРЧАК“ алудирајући на редитеља Горана Дамјанца, потврдивши тако „по чијем баби и стричевима“ је одлучено ко односи овогодишњу победу.

Након данашње прес конференције, новинари су донели предлог да следеће године, још при сазнању ко ће учествовати на наредним Сусретима, објаве победника такмичења те тако организатору скрате муке и уштеду од 15.000 КМ за непотребно плаћање жирија који и тако нема никакву улогу осим да преузме дневнице за ангажовање.

У сваком случају, још много ће воде протећи Савом док се у Кондоминијуму арчење новца пореских обвезника „ПО БАБИ И ПО СТРИЧЕВИМА“ не заустави. А до тада догодиће нам се и наредни Сусрети позоришта, као и многи Сусрети који ће доћи у Брчко а којима је АРЧЕЊЕ НОВЦА средње слово у имену.

КУЛТУРО, ЕВЕ МЕ!

MD MONTEL