На данашњи дан 1910. умро је Лаза Костић

JP Putevi Brcko

Један од најзначајнијих представника српског романтизма Лаза Костић, преминуо је 26. новембра 1910. године.

Славни пјесник рођен је 1841. године у Ковиљу, у војничкој породици.

Основну школу је учио у мјесту рођења, гимназију у Новом Саду, Панчеву и Будиму, а права и докторат завршио је на пештанском универзитету. Службовање је почео као гимназијски наставник у Новом Саду; затим постаје адвокат, велики биљежник и предсједник суда.

Све је то трајало око осам година, а потом се, све до смрти, искључиво бави књижевношћу, новинарством, политиком и јавним националним пословима.

Двапут је допао затвора у Пешти: први пут због лажне доставе да је учествовао у убиству кнеза Михаила и други пут због борбеног и антиаустријског говора у Београду на свечаности приликом проглашења пунољетства кнеза Милана. Када је ослобођен, у знак признања, изабран је за посланика Угарског сабора, гдје је, као један од најбољих сарадника Светозара Милетића, живо и смјело радио за српску ствар.

Затим је живио у Београду и уређивао лист “Српска независност”, али под притиском реакционарне владе морао је да напусти Србију. На позив кнеза Николе одлази у Црну Гору и ту остаје око пет година, као уредник званичних црногорских новина и кнежев сарадник. Но и ту дође до сукоба, па се врати у Бачку. У Сомбору је провео остатак живота релативно мирно.

Умро је 1910 год. у Бечу, а сахрањен је на Великом православном гробљу у Сомбору.
Изабран је за члана Српског ученог друштва 27. фебруара 1883, а за редовног члана Српске краљевске академије 26. јануара 1909.

MD MONTEL