Хманитарна акција за Рајка Драгичевића

JP Putevi Brcko

Рајко Драгичевић, демобилисани борац Војске РС из Брезовог поља код Брчког, коме су због болести крвних судова ампутиране обје ноге живи сам и са свега 128 КМ социјалне помоћи.

– Прије двије и по године оперисали су ми једну, а у марту ове године и другу ногу. Док сам могао радио сам, а био сам и у рату сво вријеме. Боље да сам погинуо него што сам ово доживио. Примао сам мјесечни борачки додатак од 68 КМ, али сам га се морао одрећи да би добио социјалну помоћ од 128 КМ – прича Рајко.

За лијекове му треба мјесечно око 30 КМ, а све остале трошкове покрива некако.

– Дођу ми пријатељи и помогну. Радио сам као електричар па продам неку машину и оно што више не користим и тако преживљавам – каже Рајко. Сједи непокретан на каучу, а испред њега су канистери с водом како би могао на решоу направити супу, кафу или чај.

– Имам нова електрична колица, набавило ми удружење жена али не могу да их користим без болничког кревет који би могао да се спушта и подиже – каже Рајко.

Нема породицу, а рођаци из Буковице одакле је у Ново насеље у Брезовом пољу Рајко доселио, дођу једном два пута у мјесец дана.

Сваки дан уз Рајка је породица комшије Стојана Јовановића без којих, како каже Рајко, не би могао ни да се огрије.

– Пошто је инвалид без обје ноге одлучили смо да помогнемо колико ко може. Што једемо ми дамо и њему. Однесемо му млијека, воде, све што имамо. Дрва му нацјепамо, трешћа унесемо и ватру наложимо. Суђе му оперемо и још неких послова што треба. Одемо до продавнице и донесемо му ако нешто тражи – каже Јовановић.

Не жели да каже да ли и колико друге комшије помажу.

– Тешко је направити организацију, неко хоће неко неће. Данас је таква ситуација. Ја сам тако васпитан и желим помоћи другоме, а Рајко нам је као члан породице – додаје Јовановић.

Недавно су га посјетили из Удружења младих „Трка за живот“ који су покренули хуманитарну акцију „Заједно можемо више“. Од новца које су обезбједили од спонзора ове акције донијели су му помоћ.

– Углавном су то конзервисане намирнице које могу дуже да стоје, зимница, средства за личну хигијену. Оставили смо му број нашег телефона да може да нам се обрати и помоћи ћемо у свему што је у нашој могућности – каже Боро Илић, предсједник овог удружења. Додаје да ће помоћи и око сакупљања документације потребне за остваривања права на једнократну новчану помоћи демобилисаним борцима које је ових дана одобрила брчанска Влада.

Очекује да ће се у акцију укључити и друге невладине организације и донатори како би помогли Рајку, али и другим људима који тешко живе.

– Ускоро ћемо посјетити и једну вишечлану породицу у Пелагићеву која такође тешко живи и одњети им пакет помоћи – рекао је Илић.

Он је позвао грађане да им се обрате уколико у свом окружењу имају људе који веома тешко живе како би им помогли колико буду могли.

Критерији о расподјели новца

Влада Брчко дистрикта донијела је ових дана критерије о расподјели новца за једнократну новчану помоћ демобилисаним борацима у стању социјалне потребе и помоћ за њихово лијечење.

За ове намјене издвојено је 600.000 КМ, а новац за лијечење могу добити сви демобилисани борци који медицинском документацијом докажу постојање најтежих болести. Остали незапослени демобилисани борци могу да остваре право на помоћ у стању социјалне потребе у износу од 225 КМ уколико докажу статус незапосленог лица и да су били припадници једне од три војске. За стамбено збрињавање демобилисаних бораца и чланова породице умрлог демобилисаног борца издвојено је такође 600.000КМ.

ИЗВОР: СрпскаИнфо

MD MONTEL