Министарство индустрије, енергетике и рударства иде у заборав, радници нераспоређени

JP Putevi Brcko

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске од четвртка више неће постојати.

На сједници Владе Републике Српске, најављеној за два дана, од овог министарства, на чијем челу је у претходном мандату био лидер Социјалистичке партије РС, Петар Ђокић, настаће два министарства, једно за привреду и друго за индустрију и енергетику.

Како сазнаје портал СрпскаЦафе из извора високо позиционираног у Влади, на првој наредној сједници Владе доћи ће до реконтрукције унутар министарстава, тако што ће, како је раније и најављено, бити укинуто Министарство за избјегла и расељена лица, које је, како каже, након 23 године од рата потпуно изгубило смисао постојања, а добићемо два нова која ће се у суштини бавити привредним гранама. И док се још не зна ко ће сјести у ново министарство привреде, највјероватније ће се први социјалиста Српске задржати на челу индустрије и енергетике.

– Занимљиво је да ће у четвртак, када буде расформирано садашње Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске сви запослени бити нераспоређени. Тек формирањем нових министарстава, нових ресора, биће расписани и конкурси, односно именовање особа које ће обављати посао у тим новим министарствима – наводи наш извор.

Према његовим наводима, тренутно се унутар Министарства индустрије, енегетике и рударства води права борба ко ће којем ресору, односно министарству припасти, јер односи међу досадашњим колегама, као и у већини других министарстава, најблажено речено „нису добри“.

– Још све ствари ту нису посложене. Још увијек има оних који зову кога год знају да утиче да не припадну, односно да припадну неком ресору, како би избјегли појединце са којима је „тешко сарађивати“. Како год да се заврши нова систематизација у оба министарства, сигурно је да ће и даље бити незадовољних, посебно што се многи виде на руководећим мјестима, а толико мјеста сигурно неће бити – објашњава наш извор.

Разочарења

Наш саговорник напомиње да међу „старим“ службеницима Владе РС, и то оним високо позиционираним, влада огромно незадовољство. Наиме, како каже, многи од њих одрадили су велики посао у прикупљању гласова у мјестима из којих долазе, али, у новој консталацији односа, неће за то бити награђени.

– Уласком нових партија у коалицију која ће чинити Владу, неће бити мјеста за одане чланове највеће партије у РС. Због тога је много незадовољних, који су уложили чак и велика властита средства у кампању, али, и поред предизборних обећања, за хиљаде скупљених гласова неће добити боље мјесто, јер се морају подмирити захтјеви нових партнера у коалицији – истиче наш извор и додаје да се ту првенствено ради о „подмиривању“ захтјева НДП-а, Уједињене Српске и сада већ бивших СДС-оваца, окупљених око Обрена Петровића.

Све то, напомиње, унијело је велико незадовољство и нервозу унутар зграде Владе, због чега у њој, каже, влада најгора атмосфера од када је саграђена.

Извор: српскакафе

MD MONTEL