Одржана прва омладинска скупштина у Брчком

JP Putevi Brcko

Представници ученика свих основних и средњих школа Брчко дистрикта БиХ јуче су у сали за пленарна засједања Скупштине симболично заузели мјеста посланика и одржали прву скупштину младих. Овај догађај као завршну активност у оквиру обиљежавања Међународног дана толеранције, у склопу Недјеље толеранције од 16. до 27. новембра, организовала је Мрежа ,,Промовиши позитивно“ из Брчког која окупља 15 невладиних организација, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Током једночасовног засједања ученици су члановима Владе Брчко дистрикта БиХ на челу са градоначелником Синишом Милићем и посланицима Скупштине на челу са предсједником Еседом Кадрићем те представницима Полиције поставили низ конкретних питања која су се односила на рјешавање проблема са којима се суочавају. Истакнути су проблеми застарјелих наставних планова и програма, вршњачког насиља али и проблеми од интереса за цјелокупну заједницу попут градске депоније и отклањања баријера за инвалидна лица. Највише питања младих посланика односило се на неадекватан простор у школама, посебно у Гимназији, фискултурну салу у Пољопривредно-медицинској школи, спортско игралиште школе у Крепшићу, школску кухињу подручне основне школе на Кланцу.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић истакао је да су дјеца добро обавила улогу посланика у представљању одређеног јавног интереса и да су добро упућена у проблеме у школству.

„Било је низ добрих приједлога које ћемо у складу са својим надлежностима размотрити и покушати да проблеме отклонимо, у првом реду оне који се тичу санације одређених објекта и школских сала. Добили смо конкретне захтјеве и у складу са расположивим средствима направићемо приоритете и радити по том плану“, рекао је градоначелник Милић. Он је истакао да је интерес дјеце да добију што квалитетније наставне планове и програме који ће бити усклађени са развојем технологије и да се у Брчко дистрикту БиХ ради на промјени статуса средњих школа како би биле конституисане као установе, што ће им омогућити да се брже прилагођавају промјенама у свим областима.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић рекао је да је ово била добра прилика да посланици чују каква су размишљања младих људи и какве проблеме имају.

„Данашња скупштина младих је нешто што је вриједно, врло позитивно и корисно. Вјерујем да ћемо овакве скупштине одржавати чешће јер је данас истакнуто много питања која већ могу бити рјешавана кроз буџет, као што је рјешавање инфраструктуре у школама и набавка опреме о чему до данас нисмо били информисани“, рекао је предсједник Кадрић. Додао је да су кроз афирмацију толеранције ученици показали да су генерација која буди наду да ће у Брчко дистрикту БиХ и Босни и Херцеговини у цјелини доћи до ситуације да имамо нормалне услове за живот.

Дамир Раденковић, директор Омладинског центра „Вермонт“, истакао је да је ово била прва прилика да представници власти директно од младих чују њихова питања, жеље и приједлоге.

„Надамо се да ћемо са Владом и Скупштином потписати споразум и направити омладинску владу и скупштину и да сваких шест мјесеци сва питања од интереса за младе шаљемо Влади како би они своје активности ускладили са њиховим потребама”, рекао је Раденковић.

 

Закључци са данашње сједнице Омладинске скупштине биће достављени надлежним одјељењима како би се планирала средства за њихово рјешавање.

 

Првом Омладинском скупштином предсједавала је Сашка Клисара из Прве основне школе. Изразила је задовољство радом младих парламентараца и наду да ће Влада и Скупштина предузети активности на рјешавању њихових проблема.

 

Циљ организовања прве омладинске скупштине био је да се омогући младима да разговарају са доносиоцима одлука о темама које су важне за развој друштва које почива на принципима толеранције, једнакости и међусобног уважавања и на тај начин пошаље порука о потреби одржавања сталног дијалога о овим темама са младима и у институцијама Брчко дистрикта БиХ.

MD MONTEL