Чега се највише плаши Вукота Говедарица – Истрага о трошењу донација СДС-у

JP Putevi Brcko

„Драго ми је што смо изгубили изборе, јер у супротном би нас Вучић и Београд, натерали да идемо у коалицију са Додиком“ – изјавио је Говедарица.

Поред бројних турбуленција у странци, напуштања, искључивања, финансијских малверзација, предсједник СДС-а ,Вукота Говедарица, не престаје да шокира своје присталице.

„Драго ми је што смо изгубили изборе, јер у супротном би нас Вучић и Београд, натерали да идемо у коалицију са Додиком“ – изјавио је Говедарица на посљедњем засиједњу Главног одбора странке.

Он је за тешку финансијску ситуацију у СДС-у оптужио чланове који „нису довољно издвојили“, посебно апострофирајући одбор у Добоју који је умјесто обећаних 500.000 КМ уплатио 130.000 од чега већину за медијско представљање кандидата. Мада износе није пријавио ЦИК-у , Говедарица је потврдио да му је Мирко Шаровић обезбиједио 100.000 КМ, Миладин Станић 50.000 а Дарко Бабаљ 120.000 КМ те да је од Миће Мићића добио „само 50.000 КМ.

И поред тих донација за чији утрошак нема ваљане документације, Говедарица је у самом финишу кампање остао без новца за медијско праћење па је неким телевизијским кућама плаћање гарантовао мјеницама.

„Говедарица, није пријављивао донације од 5000 еура које је добијао од неколико амбасадора а када је упитан како правда трошкове објашњавао је да је новац давао неким мањим општинским одборима не наводећи којима“ – каже један од чланова Главног одбора СДС-а због одмазде није желио да му се помиње име.

По нашим сазнањима новцем су поред Говедарице, располагали Игор Остојић и Јоксим Лукенда који су наводно помогли финансирање одбора у Бањалуци, Градишци, Српцу, Приједору, Кнежеву, Билећи, Невесињу, Броду, Дервенти, Лакташима, Требињу, Рогатици, Висеграду, Фочи…

Интересантно је да је СДС-у велики новац обећавао и Драган Мектић али увидом у евиденцију није забиљежен било какав прилив који је он завршио. Поред Вукоте Говедерице неразјашњене финансије остале су и из времена Младена Босића. Евидентно је да је новац стизао из иностранства а као знак пажње Босић је добио на поклон и сат вриједан неколико десетина хиљада еура. У његово вријеме, за претпрошле изборе највише донација уплатили су Сободан Тешић али и Младен Милановић Каја, који је близак СНСД. Његова уплата је евидентирана са рачуна фирме у Београду. Њихов једини услов је био да се на компензационој листи нађе име Александре Пандуревић. Управо она, да би се одужила шефу, сада позива чланове СДС-а који су тражили скупштину странке да подрже Вукоту Говедарицу. За узрврат обећено јој је мјесто у Вијећу народа а то исто очекују и Вукотини кадрови из Новог Града, али и Игор, Младен Босић и Наде Планинчевић док одбор у Бијељини инсистира на Ненаду Лалићу, тако да ће и то бити предмет трвења у тој опозиционој странци.

Вукота Говедарица је прије избора очекивао подршку званичне Србије и није је добио, због Босићеве команде у лошим односима је са првим предсједником СДС-а Радованом Караџићем, коме се није јавио на пет позива, затим изостала је подршка и цркве а само су му се одазвали неки од кадрова ДНС-а, тако да је мало познато да су Алаксандар Станишић и Дејан Којић, који слове за Чубриловићеве људе, такође куповали гласове на Палама за њега и Александру Пандуревић.

АНТ  Ћузуланове малверзације

Из периода када је шеф СДС-ове благајне био Драган Ћузулан надостаје  300.000 КМ само од чланарина.Он је увео и праксу да се директно Вукоти на руке доноси по једна плата годишње од кадрова странке који су преко ње добили посао или су именовани на позиције. Ћузулан је измислио и још један облик пљачке својих кадрова тако што су сви предложени на листама оба парламента, били су принуђени да, прије Вукотиног потписа на листе, код нотара потпишу изјаву којом, уколико понесу мандат ван СДС-а, странци дугују 150.000 КМ за мандат у НС РС и 300.000 за мандат у Парламенту БиХ

З.Шаренац

MD MONTEL