Зашто је маратон дуг баш 42 километра?

JP Putevi Brcko

Који разлог стоји иза дужине маратона? Митско објашњење је да је око 490. године пре нове ере, курир Филипидес трчао од Маратона до Атине како би пренио поруку о победи Грка над Персијанцима у бици за Маратон, потом је издахнуо. Проблем са овим објашњењем је тај што је Филипедес претрчао дистанцу од око 40 километара. Шта је са додатних два километра?

Када се модерни маратон појавио крајем 19. вијека, трка је била нескладна. Током првих Олимпијских игара 1896. године, тркачи су трчали по старом путу Филипедеса који је износио 40.000 метара – иначе, тада је на циљ први стигао грчки поштански рандик. Дужина наредних маратона је такође износила око 40 километара, а стандардна дистанца и даље није утврђена.

Онда су олимпијске игре стигле у Лондон. Године 1908. маратон, који се простирао од замка Виндзор до стадиона Вајт сити у Лондону, износио је 42 километра и то све због енглеске краљевске породице.

Није требало да буде тако. Као и претходне трке, првобитни догађај је требао да покрије удаљеност од 40 километара. Међутим, краљевска породица је имала друге планове. Желели су да догађај започне директно испред замка Виндзор, јер су краљевска деца хтела да виде почетак трке од расадника дворца. Званичници су се прописно договорили и помјерили линију старта додајући још 1,6 километра.

А шта је са још 400 метара? И за то је била крива краљевска породица. Циљ маратона је продужен за додатних 400 метара, како би се трка завршила у видокругу краљевске породице.

Додатних два километра су били право проклетство. Лидер трке, италијански кувар Дорандо Пиетри, колабирао је више пута док је трчао ка циљу. Један од људи који су му помогли био је Атур Конан Дојл. Након тога, Дојл је писао о Пиетривој завршној борби за Дејли мејл: „Кроз врата је пузао мали, исцрпљени човек. Он је каскао неколико исцрпљујућих метара, као човек који је галванизован у живот, а потом је тако споро пузао да су званичници могли да ходају поред њега“.

Након Олимпијских игара у Лондону, растојање већине маратона је наставило да лебди између 40 и 42 километра. Али чини се да је писање Конана Дојла можда привукло посебну пажњу на растојање од 42 километра, можда и због човека који је колабирао. Заиста, када је Међународна атлетска федерација сазвана да стандардизује маратон, изабрали су лондонско растојање од 42 километра.

Извор: Национална географија

MD MONTEL