СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АИДС-а

JP Putevi Brcko

Омладински центар “Вермонт“ као и сваке године обиљежава Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а. Овај дан је први пут обиљежаван 1988 године, након одржавања свјетског самита министара здравља, са којег је упућени позив за духом социјалне толеранције и унапријеђења размјене информација о ХИВ/АИДС-у. Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а је посвећен јачању глобалних напора суочавања са изазовима пандемије.

Ово је прилика да се људи широм свијета уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сјете се оних који су умрли. ХИВ болест је заразна и засад неизљечива. То је кронични прогресивни процес који настаје уласком ХИВ-а (вируса хумане имунодефицијенције) у организам. Тијеком времена може ослабити имунолошки сустав те може доћи до појаве разних болести. АИДС је кратица за Синдром стечене имунодефицијенције (Ацqуиред Иммунодефициенцy Сyндроме) узрокован вирусом ХИВ-а. Описује стање у којем је дошло до таквог слабљења имунитета да се јављају разне болести. Од тренутка заразе ХИВ-ом до наступа АИДС-а прође у просјеку око 10 година. Код особа које узимају антиретровирусну терапију, животни вијек знатно се продужује. ХИВ се преноси са заражене мајке на дијете, путем крви или крвних приправка те незаштићеним сполним односом.

Босна и Херцеговина се и даље сматра земљом са ниском стопом ХИВ-а. Од укупног броја регистрованих, ХИВ вирусом је заражено 270 мушкараца и 53 жене. Иако се број ХИВ новоинфицираних случајева у посљедњих година кретао између 22 и 24 годишње, према звничним подацима Института за Јавно здравство Републике Српске, Завода за јавно здравство Федерације БиХ и Пододјела за јавно здравство Брчко дистрикта БиХ, до краја новмбра 2017. године у Босни и Херцеговини је регистровано свега 11 ХИВ инфекција од чега се у два случаја развио АИДС.
Омладински центар „Вермонт“ позива све грађане да понесу црвену машницу и на тај начин симболично подрже борбу против ХИВ/АИДС-а.

MD MONTEL