Ђаци из Републике Српске ће учити кинески језик у школама

JP Putevi Brcko

Влада Републике Српске усвојила је на сједници у четвртак Информацију о увођењу кинеског језика у школе у Републици Српској.

Влада је овластила министра просвете и културе Републике Српске да потпише Споразум о обезбјеђивању наставника кинеског језика са Конфуцијевим институтом са сједиштем у Кини.

Конфуцијев институт са сједиштем у кинеском Ханбану, овим споразумом се обавезује да обезбиједи наставнике кинеског језика за Републику Српску и БиХ, са циљем да подржи реализацију наставе кинеског језика у Републици Српској и БиХ.

С циљем спровођења активности на увођењу факултативног изучавања кинеског језика, Министарство је предложило школе у којима су ученици исказали интересовање за изучавање кинеског језика, те је од другог полугодишта школске 2017/2018. године овај језик уведен као факултативна настава у основним школама „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, „Свети Сава“ из Добоја, „Георги Стојков Раковски“ из Бањалуке и „Србија“ из Шамца и Средњошколском центру Фоча.

У сарадњи са Конфуцијевим институтом кинески језик изучава се и у ЈУ Гимназија Бањалука, и то у двије групе – почетну и напредну по 20 ученика, дакле укупно 40 ученика. У бањалучкој Гимназији у току је и реализација пројекта добијања Конфуцијеве учионице.

Извор: Новости.рс

MD MONTEL