ИДИОТ ТЕСТ у Немачкој за бахате, пијане… возаче!

JP Putevi Brcko

Насилничка вожња, дивљање на улицама, бахато понашање у саобраћају и остале ненормалне појаве на асфалту, немачки закон веома прецизно третира. Наиме, у Немачкој нема горе казне за возаче, него слање на медицинске, односно психолошке прегледе, који су у народу познатији као „идиот тест“ или, на немачком „идиотентест“!

Немачки возачи у ауто-школама уче једно просто начело: лакше је и много јефтиније ће их изаћи да поштују правила. Јер… ако их полиција затекне у дивљању на улици или одузме возачку дозволу, моћи ће да је добију назад само ако процене њихове способности да возити аутомобил без угрожавања других људи.

Тако је „идиот тест“ најгора ноћна мора за све немачке возаче јер не само да је тежак, већ много кошта и захтева много времена… Премда је тестирање званично добровољно, понекад га је немогуће избећи да би возачка дозвола била враћена.

Овај тест најчешће следи онима који су за воланом затечени пијани или надрогирани. Али, то није једини услов да „заглавите“ на „идиот тесту“. На пример, ако возач паркира аутомобил и зна да је то учинио на недозвољеном месту, полиција може да га упути на „идиот“ тестирање.

Да ли је све у реду са возачем који је „ухваћен“ да понавља једне те исте грешке, такође је упитно, због чега такође може да буде упућен на тестирање.

Верује се да је идиот тест све само не једноставан. На неким форумима појавила су се и питања која можете да очекујете од психолога, а која у себи крију трикове који би, заправо, из рукава требало да извуку искусни возачи.

Ово су основни примери

1 Трудница и пијаница

„Замислите ситуацију у којој стојите пијани на улици, а да се поред вас налази жена која има порођајне трудове. Ако јој не помогнете, могла би да умре. Шта ћете урадити?“

Одговор попут: „Зваћу хитну помоћ“ или „зауставићу такси“ – неће „упалити“.

Уместо тога, очекује се да кажете „Не могу ни да замислим ситуацију у којој бих се пијан нашао на улици. Ја не пијем“.

2 Птица на дрвету

„Док ноћу одмарате на аутопуту и једете, приметили сте птицу на врху дрвета. Шта ћете учинити?“

Веома загонетна ситуација, са врло једноставим одговором који је тачан. „Престаћу да једем и одмах подесити фарове“.

3. Напио сам се на „слави“

„Шта бисте радили ако вас домаћин у чију посету сте дошли аутомобилом понуди пићем?“

Наизглед логични одговори попут „одбићу пиће“, „попићу и вратићу се кући таксијем“ или „преноћи ћу код њега“ неће се допасти психологу.

Тачан одговор је: „Не посећујем људе који нуде алкохол возачима“.

4 Пребројте сва скретања у Немачкој

„Колико има укупно скретања у Немачкој?“

Џаба мозгате – само су два: лево и десно.

5 Бројање дрвећа

„Колико има стабала на путу од Минхена до Нирнберга?“

Одговори попут: „Много“ или „Ко би то могао да изброји“ нису од помоћи, јер би возач требало да зна много једноставнији одговор: „Исто толико колико их има и од Нирнберга до Минхена“.

MD MONTEL