Фестивал српског филма у Чикагу

JP Putevi Brcko

Седам остварења српске кинематографије биће приказано на Српском филмском фестивалу у Чикагу, који је у петак почео у Театру АМЦ, у чикашком насељу Розмонт.

Фестивал је посвећен 100. годишњици Великог рата и српско-америчког пријатељства и отворен је пројекцијом документарног филма Драгутин Матић – око соколово.

Прве вечери приказан је и играни филм Јужни ветар, а због великог интересовања публике овај филм редитеља Милоша Аврамовића биће приказан и вечерас.

Публика у овом делу Америке моћи ће да погледа култни филм Ко то тамо пева, који је добио ново рухо дигиталном рестаурацијом слике и тона.

Како је најављено, после пројекције филма, гледаоце ће вечерас поздравити редитељ овог остварења Слободан Шијан, специјални гост фестивала.

Сутра, последњег дана Фестивала српског филма у Чикагу, на програму су документарни филм Отворених очију и играни филмови Патуљци са насловних страна и Месо, као и омаж недавно преминулој Милени Дравић – Мали филм о великој Милени.

Филмови су преведени на енглески језик и на тај начин учињени приступачним како америчкој публици, тако и српским исељеницима треће и четврте генерације који не владају добро језиком својих предака.

Извор: Танјуг

MD MONTEL