Нова законска рјешења штите породиље

JP Putevi Brcko

Нова законска рјешења за послодавце које је недавно најавио мандатар за састав нове владе РС, Радован Вишковић, када су у питању породиље пун су погодак, кажу из Удружења уније послодаца Републике Српске. Влада ће новим мјерама растеретити послодавце, тако што ће им у идућој години вратити 50 одсто уплаћених пореза и доприноса за породиље. Послодавци ће у 2020. бити потпуно растерећени, јер ће се цијела бруто плата за породиље плаћати из буџета РС.

„То са оних 405 марака које је влада одвојила за незапослене труднице, у принципу представља рјешење проблема, како за труднице тако и за послодавце. Јер је то било једно од тежих питања претходних година које нисмо успјели ријешити. Тако да можемо рећи, да овим рјешењем, односно оним из идуће године можемо сматрати тај проблем ријешен,“ рекао је Саша Тривић из Уније послодаваца РС.

Из Уније удружења послодаваца поручују да ће се оваквим потезом Владе спријечити и злопутребе послодаваца. Ни будуће мајке више неће морати да страхују од отказа, кажу из Удружења четири плус.

„Па свакако, то је лијепа вијест, похваљујућа и ствара неку сигурност код мајки које требају да роде или планирају породице. Да ће имати сигуран посао, да неће остати без посла ако затрудне. Тако да је то баш једна позитивна ствар која се десила,“ рекао је Јован Радовановић из Удружења породица „Четири плус“.

Мајке које се одлуче на треће дијете, годину и по дана имају загарантована примања. То је само једна у низу пронаталитених мјера Владе РС, каже предсједница РС Жељка Цвијановић.

„Такође много година уназад ми смо увели још једну мјеру, а она значи подршку за рађање трећег и четвртог дјетета. Увели смо исто тако и мјеру, то је опрема за новорођенчад и много година се то примјењује. Такође, у једном,периоду је постојао програм изградње стамбених објеката, кућа за вишечлане породице. И тада смо изградили 93 или 96 кућа широм Републике Српске,“ рекла је Цвијановићева.

Влада РС је још прошле године у Закон о дјечијој заштити уврстила и накнаду за незапослене породиље од 405 марака. Након тога је потписан и меморандум о заједничким политикама Владе и Уније удружења псолодаваца, гдје су, кад је ријеч о породиљама, договорене и олакшице за послодавце.

Извор: АТВ

MD MONTEL