ПРЕДВИЂАЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Очекује нас зима хладнија него прошле године

JP Putevi Brcko

Предстојећа зима биће хладнија у односу на ону прошле године.

Потврдио је ово за Аваз Џенан Зулум из Федералног хидрометеоролошког завода.

Кад је ријеч о вишегодишњем просјеку, Зулум напомиње да у наредна три мјесеца грађане Босне и Хецеговине очекује топлија зима.

Вал из Африке

Зулум је протекле седмице, заједно с колегама из других држава, боравио у Каиру, гдје је направљена дугорочна прогноза за најхладније годишње доба.

Како је рекао, прогноза се заснива на доступним материјалима метеоролошких служби из Њемачке, Велике Британије и Француске.

– У односу на референтни период од 1981. до 2010., у Босни и сјеверној Херцеговини очекује се нешто топлија зима у односу на вишегодишњи просјек, док у јужној Херцеговини очекујемо топлу зиму – рекао је Зулум.

Према прогнозама, нису искључени периоди с изразито ниским температурама ваздуха, али ни они са знатно вишима, које ће доћи с афричког континента.

Више падавина

– Крајем јануара и почетком фебруара могућа је израженија појава хладних ваздушних маса. Климатски изглед показује да ће бити више од 52 хладна дана, односно дани кад ће температура ићи испод нуле. Хладних дана на југу Херцеговине биће мање од 17, а на планинским подручјима од 70 до 85 – казао је Зулум.

Прогноза за падавине је мање поуздана, али се у БиХ очекује да буду веће од просјечних. Вјероватноћа тачности прогнозе је 50 одсто.

Дужи сушни периоди

Према ријечима Зулума, у наредна три мјесеца нису искључени ни дужи сушни периоди.

– Биће и краћих периода с израженијом количином падавина – додао је Зулум.

MD MONTEL