ПРИЧА КОЈУ СТЕ МОЖДА ЗАБОРАВИЛИ Атлетичару из Кеније одсекли прсте јер је спасао Оливеру Јевтић

JP Putevi Brcko

Тамнопути незнанац кога Ужичани виђају у друштву Оливере Јевтић зове се Стенли Кипрути.

Кенијац је, атлетичар, светски првак. На шаци леве руке има само палац. Осталим прстима платио је цену своје храбрости – из пакла грађанског рата спасао је смрти нашу маратонку и њеног тренера Славка Кузмановића.

Стенли ових дана тренира заједно са Оливером на стази у Ужицу.

– Четири прста су ми одсекли мачетом. Осветили су ми се што сам моје пријатеље Србе извукао на сигурно кад је живот у Кенији био јефтина роба – прича нам вижљасти Африканац на тартан стази стадиона у Ужицу.

Пријатељи Срби се зову Оливера Јевтић и Славко Кузмановић. Они филм враћају на децембар 2007. године.
– Били смо у Елдорету у Кенији, близу границе са Угандом, где је Оља тренирала за маратонску трку у Пекингу. У том кампу било је пуно атлетичара, међу њима и Стенли – сећа се Славко Кузмановић.

Оливера се припремала за Олимпијаду, а Кенија за изборе. Борба за власт била је повод племенима да зарате.

– Завладао је хаос. Улице су биле прекривене лешевима. Гледали смо како побуњеници у цркву уводе жене и децу и живе их спаљују – прича Оливера.

Последице мачете

Покушали су Оливера и Славко да се изолују од ратне страхоте, надајући се да ће ужас брзо проћи.

– Хтели смо да одемо на тренинг, али нам Стенли није дао. Рекао је да се спрема покољ. На атлетску стазу су упали неки ратници и убили њиховог земљака, атлетичара, олимпијског првака – наставља српска маратонка.

Више времена за чекање није било. Требало је побећи, али куда?

– Стенли нас је повео мрачним улицама Елдорета, потом козјим стазама кроз шуму. Метар по метар смо се пробијали из ватреног обруча док нисмо стигли на безбедно. У Најробију нас је чекао авион који је обезбедила српска дипломатија. Стенли се вратио назад – наставља Славко.
Тек касније сазнали су шта се десило са њиховим спасиоцем.

– Побуњеници су сазнали да сам извукао двоје белаца. Заробили су ме. Изгубио сам прсте… Наредне године освојио сам златну медаљу на светском првенству хендикепираних атлетичара у Индији – препричава Стенли Кипрути.

Кенијац је већ неко време у Ужицу, Оливерин је и Славков гост. Заволео је Ужице и Златибор.

– Заувек му остајемо захвални. Срећни смо што смо га имали уз себе кад су нам главе висиле о концу – кажу Оливера и Славко.

Обожава ракију и пршуту

Стенли није остао имун на српско гостопримство и обичаје.

– Затицао сам га по Златибору како по селима седи са људима и густира пршуту и ракију. Ово друго му се посебно свидело. Још мало па се враћа у отаџбину, али ће ускоро опет бити са нама. Атлетски клуб „Младост“ представљаће Србију у Купу европских шампиона у кросу. За такмичење имамо право да пријавимо једног странца. То ће бити Стенли Кипрути – каже Славко Кузмановић.

Извор: Блиц.рс

MD MONTEL