ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА, А ШТА МЕДИЈИ О КОНЗУМИРАЊУ СВИЊЕТИНЕ….

JP Putevi Brcko

– А свиња, иако има папак раздвојен, не прежива – за вас је нечиста. Њихова меса немојте јести, нити се њихове стрвине дотицати – за вас су оне нечисте – пише у Библији, Левитски закон 11:7, 8.

Јахве рече Мојсију и Арону:… сваку која има папке, али папке раздвојене, и која прежива можете јести. Али ове, иако преживају или папке имају, не смијете јести: деву, јер иако прежива, раздвојена папка нема – за вас је нечиста; свисца, јер иако прежива, раздвојена папка нема – за вас је нечист;арнебета, иако прежива, раздвојена папка нема – за вас је нечист. А свиња, иако има папак, и то папак раздвојен, не прежива – за вас је нечиста. А свиња, премда има папке раздвојене, не прежива: нека је за вас нечиста. Њезина меса немојте јести нити се њезина стрва дотицати.

“Док не пробам лава, свиња је за мене краљ животиња!” Ово је модерна пословица која се задњих неколико година често помиње међу Србима. Међутим, да ли сте знали да наши преци уопште нису јели свињетину већ телетину, јагњетину и овчетину? Наиме, све до средине XIV века, односно до почетка продора Турака на Балканско полуострво, у нашем народу је омиљено месо на трпези била телетина и овчетина.

– А свиња, иако има папак раздвојен, не прежива – за вас је нечиста. Њихова меса немојте јести, нити се њихове стрвине дотицати – за вас су оне нечисте – пише у Библији, Левитски закон 11:7, 8. Текст из Телеграфа објављујемо без правописних интервенција ради бољег утиска. Према историји, први хришћани нису јели ову славску “посластицу”, али су временом почели да у своју веру уводе разне паганске обичаје (празноверје), због ког су почели прво да једу краву, а затим и овцу и то им је било главно јело на трпези када су у питању славе или Божић.

То је тако трајало све до доласка Турака на Балканско полуострво. С обзиром на то да они не једу свињетину, Турци су у својим продорима од Срба крали краве, овце и козе, због чега су наши преци одлучили да због исхране гаје ову домаћу животињу. Много година касније, код Срба је остало правило да свињетина буде главно месо на трпези током новогодишњих, божићних и других празника. Да ли нам се “осладило” па смо заборавили на праве обичаје које налаже наша вера, или ипак више нема ко да је пропагира на прави начин? Изгледа да никад нећемо сазнати!

Они који слепо прате Библију би за ову животињу рекли да је прљава, да је једина која је стално у блату, једе шта стигне и да је треба избегавати. Ипак, не може а да се не помене Српска православна црква. Ако је судећи по овом цитату из Библије, свињетина је и те како забрањена. Како је онда могуће да је црква дозволила да наш главни обичај за Божић буде обртање прасета на ражњу?

Али погледајте и овај видео:

MD MONTEL