Биткоин је био балон, и пукао је!

JP Putevi Brcko

Садашње генерације, а и оне будуће, добиле су управо болну лекцију о шпекулацијама – биткон је био балон. И пукао је!

Било је таквих случајева раније, на овај су многи покшали да упозоре. Прошле године, цена биткоина на кратко је достигла 19.511 долара, и онда је почео потоп епских размера и та криптовалута изгубила је 82 одсто своје вредности.

Да ли то значи да је биткоин умро? Не мора да значи – криповалута се већ неколико пута опорављала и падала.

Мада, треба напоменуту да је и садашња вредност три пута већа него почетком прошле године. Међутим, за обичне инвеститоре, који немају обичај да улазе раније на тржиште потенцијално револуционарних нових технологија или да имају срец́у на тржишту, биткоин је балон који би требало да послужи као лекција. Најважнија лекција је: финансијски мехуриц́и су стварни и могу да вас коштају ако не будете пажљиви.

Формално, активни мехур је само брз раст и нагли пад цена. Стручњаци кажу да доста зависи од уверења инвеститора о стварној вредности имовине. Али тешко је идентификовати разлог зашто би сваки рационални инвеститор тако изненада ревидирао своју процену дугорочних добитака компанија 1929. године или дугорочну одрживост стартапа 2000. године или дугорочну вредност некретнина 2007. године.

Слично томе, није постојао очигледан разлог зашто би имало смисла да се верује да је биткоин валута будуц́ности крајем децембра 2017. године, али имати такав став данас је већ нешто друго.

Блумберг пише ни да регулатори нису срушили биткоин, заправо, регулаторна структура је генерално била прилично прилагођена технологији. Нису се појавиле ни критичне технолошке мане, биткоин мрежа је постала преоптерец́ена, али овај проблем је предвиђен раније.

Пре ће бити, да је то била комбинација више фактора – понашања на тржишту, шпекулација, и уласка на тржиште великог броја нових, слабо информисаних инвеститора.

Како просечни инвеститори избегавају овакву судбину? Мехуриц́е је тешко уочити – ако би било лаше, логично, не би ни постојали. Али постоје две важне стратегије које инвеститори могу да користе да ограниче свој ризик.

Прво, требало би схватити да не постоји сигуран улог. Оптимистична прича о биткоину, та да ће заментии светске валуте, одувек је имала рупе. Друго, криптовалуте раде на принципу импресивне нове технологије, али постоје и велика ограничења која су у вези са безбеношћу корисника која би тек требало превазићи.

Дакле, у реду је да уложите нешто новца у нешто као што је биткоин, али само ако цена расте. Ако крене да пада, неће изгубити много, јер нисте ни уложили сву своју имовину.

И оно што би требало свима да буде јасно – ако нешто изгледа превише добро да би било истинито, обично и није истинито.

Извор: Б92

MD MONTEL