Данас „пада“ Тереза Меј?

JP Putevi Brcko

Британска премијерка Тереза Меј суочиће се данас с гласањем о поверењу у њено вођство, јавља Би-Би-Си.

Како преноси британски јавни сервис, чланови њене Конзервативне партије гласаће између 19:00 и 21:00 час. Би-Би-Си подсећа да гласање о поверењу у њено вођство долази након што је прикупљено неопходних 48 писама посланика Конзервативне партије.

Мејева је постала британска премијерка управо на „слави“ Брегзита, односно изласка Велике Британије из ЕУ, али је парадоксално сада баш то и разлог што ће се гласати о њеном вођству партије. Наиме, од како је склопила споразум с Бриселом о изласку Британије из Уније од тада је на мети домаћих критика, а поготово Конзервативаца.

Још се не зна када ће бити познати резултати али Меј треба да добије већину да би победила. Уколико добије већину и не буде јој изгласано неповрење не може се више доводити у питање њено вођство најмање годину дана.

Уколико изгуби на гласању о неповерењу мора да поднесе оставку на челу странке, Конзервативци ће бирати новог вођу, а она не може да се кандидује. Опција је, како пише Би-Би-Си, уколико Меј победи али не са убедљивом већином и да би могла да одлучи да поднесе оставку као шефица странке. Пошто је Конзервативна странка највећа странка у доњем дому британског Парламента очекује се да њен лидер буде премијер. Дакле, ако Тереза оде с чела партије вВелика Британија могла би да добије и новог премијера.

Британски министар правде Дејвид Гок изјавио је да би Британија морала да одложи своје иступање из Европске уније, ако посланици Конзервативне партије изгласају неповерење у руководство премијерке Терезе Меј.

„Кад је реч о преговарању о било ком типу аранжмана са ЕУ, мислим да је неминовно да, ако она изгуби на гласању вечерас, активирање Члана 50 одложи“, рекао је Гок Би-Би-Си радију.

Министар је навео да не верује да ће Британија напустити ЕУ 29. марта наредне године.

Посланици Конзервативне партије покренули су гласање о неповерењу у руководство Терезе Меј, у тренутку када је планирани разлаз Британије од Европске уније запао у хаос, а гласање су најавили за вечерас, наводи Ројтерс.

Грејем Брејди, председник такозваног Комитета 1922 Конзервативне партије, изјавио је да је премашен праг потребан за покретање гласања о неповерењу.

Гласање ће бити одржано између 18.00 и 20.00 сати, у Доњем дому британског парламента, а саопштење о исходу биће објављено у најкраћем року по завршетку гласања, рекао је Брејди.

Према његовим речима, Меј није изненађена покретањем гласања о неповерењу и жели да се то брзо обави.

На питање како је Меј реаговала када ју је позвао синоћ и најавио јој гласање о неповерењу, Брејди је Би-Би-Си радију рекао да је „звучала пословно и нестрпљиво да се све што брже одвије“.

„Са мог становишта, јасно је да је то у интересу земље, као и владе и Конзервативне партије“, закључио је председник Комитета Конзервативне партије који организује гласање.

Тереза Меј је у првој изјави након објаве да ће се гласати о њој, рекла да би „промена лидерства у Конзервативној партији сада угрозила будуц́ност наше земље и створила неизвесност када то најмање можемо да приуштимо“.

Додала је и да могући нови лидер партије не би био изабран до истека рока за гласање о Брегзиту у парламенту, као и да би заустављање тренутног процеса једино служило интересима (лидерима Лабуриста) Џеремија Корбина и Џона Мекдонела.

Меј је рекла и да ће „оспорити гласање о поверењу са свиме што има“. Навела је и да је већ 40 година члан странке и да је служила на различитим положајима, укључујући и позицију премијера, јер „жели бољу будућност за земљу“.

Њен приоритет сада је Брегзит, навела је и додала да „намерава да заврши посао“.

Извор: Б92

MD MONTEL