Појачана истрага убиства из 2001: ДНК открива убицу Сузане Симикић?

JP Putevi Brcko

Истражиоци у Брчком поново су отворили истрагу “заборављеног” убиства 15-огодишње Сузане Симикић, ученице осмог разреда основне школе, која је свирепо задављена у мају 2001. године, сазнаје Српскаинфо.

Крунски доказ требао би бити ДНК траг, за који истражиоци сматрају да га је оставио убица.

– По налогу Тужилаштва Дистрикта Брчко, мјештани села у којем је живјела убијена дјевојчица, као и мјештани околних мјеста, позвани су да дају свој ДНК, који ће се упоредити са биолошким трагом са мјеста убиства. Давање ДНК је на добровољној основи, али, наравно, биће занимљиво видјети да ли ће неко одбити сарадњу – открио је извор из истраге.

Убиство дјевојчице Сузане Симикић шокирало је јавност због своје свирепости. Ученица осмог разреда основне школе у Ражљеву, у Дистрикту Брчко, убијена је на повратку из школе. Пронађена је у шуми крај пута, неколико стотина метара од породичне куће.

Пут кући

Реконструкцијом убиства утврђено је да је Сузана након наставе, око 12 сати, изашла из школе, те заједно с другарицама и осталим ученицима који користе превоз сачекала аутобус и ушла у њега.

Изашла је око 13 сати на уобичајеном мјесту, односно станици надомак породичне куће. На путу до куће пресрео ју је свирепи убица.

Како је вријеме одмицало, а Сузана се није појављивала на кућном прагу, Сузанини родитељи су кобног дана, око 14 сати, телефоном обавијестили дежурну службу Полиције Брчко Дистрикта о нестанку њихове кћерке. Сат времена касније то су урадили и лично у полицијској станици Сузанин отац и њена старија сестра.

Полиција је кренула у потрагу не слутећи да ће се пријава о нестанку претворити у случај свирепог убиства, који ће шокирати не само Брчаке, већ БиХ и регион.

Колац забијен у уста

Полицијске патроле почеле су потрагу дионице од аутобуске станице, гдје је Сузана изашла из аутобуса, према њеној кући удаљеној око 600 метара. Потрази су се придружили и мјештани оближњих села.

Око 16 сати у шуми, недалеко од аутобуске станице, пронађено је беживотно тијело нестале Сузане Симикић. На први поглед видјело се да је убијена на свиреп начин. Тијело је било полунаго, а дрвени колац био је забијен у њена уста. Утврђене су бројне тјелесне повреде.

Обдукција је утврдила да девојка није силована, те да је смрт наступила усљед гушења. Вријеме смрти било је око 13 сати.

Према даљој реконструкцији убиства, истражиоци су утврдили да је Сузана, након изласка из аутобуса прешла пут и кретала се његовом лијевом страном у правцу куће.

Свједок

Ову причу потврдио је и један свједок, који је Сузану примјетио док је пролазио аутомобилом. То је уједно био посљедњи пут да је малољетну дјевојку неко видио живу.

Нико није примјетио било какве друге особе које су биле у близини или неко возило.

– Ово се готово по правилу дешава када је убица неко из комшилука, неко ко је добро познавао жртву. Да је неко са стране покушао на силу увући дјевојку у аутомобил или друго возило, сигурно је да би наишао на отпор. Постоји сумња да је свирепо убиство урадио неко из комшилука, па је сада истрага усмјерена на мјештане – објаснио је извор из истраге.

Консултован и ФБИ

Занимљиво је да је прије пар мјесеци и замјеник шефа Полиције Брчко дистрикта открио да постоје одређени помаци у истрази, али није откривао детаље.

Иначе, током истраге обављено је више од 800 информативних разговора. Испитивани су свједоци, рађене су стотине провјера. Обављено је стотинак вјештачења. Одређене експертизе рађене су у Загребу, Београду, Тузли, Пољској.

Консултовани су и стручњаци америчког ФБИ, а расписана је и новчана награда од 50.000 марака за информацију о убици, али ништа није довело до расвјетљавања злочина.

Мајка умрла од туге

Сара Симикић (56), мајка убијене Сузане, није могла издржати тугу због губитка кћерке и 26. маја 2010. године, према званичној полицијској евиденцији, скочила је у бунар код породичне куће и извршила самоубиство.

Комшије су након нове трагедије у породици Симикић испричале да је Сара све вријеме говорила да не може живјети без Сузане, али да нико није вјеровао да ће дићи руку на себе.

Извор: Српскаинфо

MD MONTEL