„ЏАБА ПОСТ АКО СМО БЕСНИ“

JP Putevi Brcko

Божићни, један од четири велика годишња поста, почео је и заршава се на Божић, 7. јануара. Тих 40 дана сваки прави верник треба да искористи за прочишћење и тела и душе, али су многи људи склони да тај период искористе као својеврсну дијету, без претераног удубљивања у то шта пост заправо значи.

Пост је, заправо, време када човек проналази меру у свему, изражава захвалност Богу, проналази мир и суздржава се од лоших мисли и дела. Време поста треба да научи човека суздржавању, али не само од масне хране, већ и од злобе, увреда, беса и сваког оног понашња које не треба да буде својствено правом хришћанину.

Шта поручују духовне књиге

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

“Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио?”, преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

У Светом писму пише “љуби ближњег свог као себе самога”, што значи да је човек човеку брат, те да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо друге, а то можемо само ако нисмо бесни и себични.

Једнодевни и вишедневни

По времену трајања, пост може бити једнодневан и вишедневан. Једнодневни пост је сваке среде и петка током целе године, (осим такозваних трапавих седмица), затим Усековање главе Светог Јована Претече (11. септембар), Крстовдан (27. септембар), навечерје Богојављења (18. јануар).

Средом се пости као успомена на дан када Јуда издао Христа, а петак као дан када је Исус Христ разапет на крсту.

Вишедневни постови су они које је Црква установила пред велике празнике: Свети Велики или Часни пост. То су Четрдесетница (Васкршњи пост), траје седам недеља; затим Божићни пост, траје 40 дана; Богородични или Госпојински пост, траје 15 дана и пост Светих Апостола, дужина овог поста је промењива и траје од недеље Свих Светих до Петровдана.

Извор: Блиц

MD MONTEL