Протест опозиције у Београду

Kolubara

У центру Београда и ове суботе одржан је протест “Стоп крвавим кошуљама”, овог пута под слоганом “Хајде да се пребројимо”. Грађани исказали незадовољство стањем у друштву.

Више хиљада грађана је било у протестној шетњи центром Београда. Шетња је кренула са Платоа испред Филозофског факултета мало после 18 часова, а завршена је у Македонској улици.

Колона је прошла преко Теразија, потом Улицом краља Милана. Окупљени су се зауставили код зграде Председништва и певали “Барбара, јави се….” Када су пролазили поред зграде Студија Б са разгласа се чула песма Севдах Бабy, а која је настала од извештаја новинарке те телевизије Барбаре Животић.

Колона је потом скренула у Улицу Кнеза Милоша. Код зграде Скупштине Србије су узвикивали “Вучићу, одлази”, а транспарент на челу колоне “Стоп крвавим кошуљама” заменили су новим на ком пише “Један од пет милиона.”

Код зграде РТС-а демонстранти су јајима и грудавама гађали зграду, звиждали и узвикивали “Уа, уа..”, а обезбеђење је покушавало да их заустави. Узвикивали су и “Није српски ћутати.” Одатле су наставили Светогорском улицом, а шетња је завршена у Македонској улици скандирањем “почело је, почело.”

Следећи протест је најављен за 16.јануар, на дан убиства Оливера Ивановића.

На челу колоне су били лидери опозиционих странака – Драган Ђилас који је носио дете у наручју, Вук Јеремић и Борко Стефановић, лидер Двери Бошко Обрадовић.

Поједини грађани су носили жуте прслуке, а са звучника на камиону чуле су се песме Гоблина, Ђорђа Балашевића, С.А.Р.С-а.

Окупљени су носили транспаренте “Један од пет милиона”, “Почело је”, “Доста мајмунисања овако више не може”.

Дували су у трубе и пиштаљке, а делили су беџеве и флајере на којима пише “Почело је”.

Пред почетак шетње окупљенима су се на платоу испред Филозофског факултета обратили академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић.

“Нема фер избора док је Вучић пет сати дневно на телевизијама, и док не буду сређени бирачки спискови. Као што се није питало ко је лево, ко је десно кад су биле поплаве у Обреновцу, ни сада не треба питати ко је лево, ко је десно, када се Србија дави”, рекао је Теодоровић.

Он је позвао и Драгана Бујошевића, директора Радио телевизије Србије (РТС), за којег је рекао да је некада био новинар, да објави да се у Београду вечерас одржава протест.

Глумац Тихомир Станић је рекао: “Сваком човеку кога сретнете понављајте због чега сте овде јер верујте реч ће победит.”

Саобраћај је био заустављен на Студентском тргу, на Теразијама, као у Улици краља Милана, Кнеза Милоша и Таковској.

Извор: Мондо

MD MONTEL