ДОМИНО ЕФЕКТ: „У МЕНИ“ УВЕРТИРА ЗА ПРВИ АУТОРСКИ АЛБУМ

JP Putevi Brcko

Бенд Домино Ефект из Брчког представља публици нову пјесму и спот за песму „У мени“ и то премијерно на „Jelen Music Show-u“. То је био повод да са њима урадимо интервју, а о чему смо све разговарали, читајте у наставку.

ЈМС: Публици се представљате са новом ауторском пјесмом „У мени“. Можете ли нам открити шта је то што вас је инспирисало да напишете и снимите ову нумеру?

Домино Ефект: Сама пјесма је дио нашег предстојећег албума. Инспирацију за њу, као и за остале наше пјесме проналазимо у разним догађајима, људима око нас, емоцијама које нам ти људи и догађаји изазивају, али такође и у неким нашим размишљанима.

ЈМС: Пјесму прати и видео спот. Да ли тематика пјесме прати и радњу спота? Како је заправо текла цијела прича око снимања видеа?

Домино Ефект: Спот је рађен у нашој режији, уз помоћ екипе из “100 % медиа“ из Брчког. С обзиром да су људи из бенда радили и на режији спота, сасвим је логично да спот има сегменте који су уско везани уз радњу пјесме. Као што смо поменули, ова пјесма је са нашег предстојећег албума, али због њене енергије и мелодичности, одлучили смо да баш за њу снимимо видео, и да вам с њом дамо увид у то шта би све могли да очекујете на новом албуму.

ЈМС: Можете ли приближити нашим читаоцима, како заправо тече та музичка прича од идеје до реализације како пјесме, тако и видео спота? Шта све један бенд мора да уради како би направио једно ауторско музичко ђело?

Домино Ефект: Заиста није много потребно да би настала нека пјесма, ”само” инспирација. И онда то све иде лако. Неко дође с неком мелодијом за свирање, пјевање, свеједно, која ће да послужи као костур пјесме, и онда сви остали том костуру дају ”месо” , тј. надоградњу. И пјесма је брзо ту, само ако су сви инспирисани. Понекад зна да дође до замора материјала, тј. до недостатка инспирације, али и то је саставни дио бављења музиком, који као и све, буде и прође.

ЈМС: Да ли је било неких интересантних анегдота на сминању? Можете ли се присјетити неких и подијелити их са нама?

Домино Ефект: Чак и прије него што смо почели да снимамо спот, имали смо “занимљиву” ституацију, тј . проблем око локације за дневне сцене. Планирано је да будемо на неком силосу, али из сигурносних разлога нисмо могли да добијемо ту локацију. Па смо онда изабрали неко острво на ријеци Сави за снимање, али с обзиром да је Сава граница са Хрватском, процес за добијање дозволе за снимање је био прекомпликован, шта више, никад га нисмо привели крају. И с обзиром да смо због тражења локације већ неких двадесетак дана каснили, одлучили смо да идемо по кратком поступку, и прво острво које смо нашли на Гоогле мапс-у, постало нам је локација за снимање. На крају се нисмо покајали.

Била је још једна ситуација, током снимања ноћних сцена, када је нестало струје, али не само на том мјесту, него у том читавом граду. Аларми су се поукључивали, мрак, ништа се не види, само се сирене чују, као да је неко опсадно стање.

ЈМС: Колико музика и култура уопште могу својим друштвено ангажованим текстовима да утичу на неке промјене у друштву?

Домино Ефект: Музика и јесте ту да човјека продухови, учини га бољим, осјећајнијим, разумнијим појединцем. А када имамо такве појединце, онда ни стање у друштву не би требало да буде проблематично. Е сад , што нема баш свако слуха за тако нешто, то је већ друга и доста опширнија тема.

ЈМС: Какво је ваше мишљење о музичкој сцени у БиХ? Гђе смо, докле смо и да ли можемо да се поредимо са музичким токовима у региону? Да можете, шта је то што бисте ви мијењали?

Домино Ефект: Колико год се многи жалили на лоше стање сцене, мислимо да то није тако катастрофално. Бендови постоје, раде, стварају, свирају, публика је ту.
Током непуних 8 година нашег постојања, упознали смо доста бендова, што ауторских, што цовер и трибуте, и сви они имају прилику да негђе, некоме представе тај свој рад. Прије неких 10 година било је градова у којима није било ниједног клуба у коме би могли засвирати, сад свирки има на сваком ћошку. Е сад, што то није тако сјајно као у Холивудским филмовима- па ништа на свијету није тако сјајно као што је приказано у тим филмовима.

ЈМС: Са каквим се проблемима сусрећу ауторски бендови? На који начин проналазите пут до публике, свирки?

Домино Ефект: Највећи проблем ауторског бенда је да њихове пјесме уопште дођу до публике, да их негђе неко чује. С појавом друштвених мрежа, тај проблем је увелико смањен, и са неким минималним улагањима, бенд може да се промовише. Те исте мреже су исто тако увелико помогле у вези договарања свирки, јер су олакшале комуникацију између бендова и клубова/организатора концерата. Исто тако разни портали (као што је ЈМС) увелико помажу да ауторски рад стиже до ширих народних маса.

ЈМС: Шта бисте савјетовали младим музичарима који су тек на почетку, а желе да стварају ауторску музику?

Домино Ефект: Ништа не треба на силу, сачекај инспирацију, и воли то што радиш. И све ће да дође на своје мјесто

ЈМС: Какви су вам планови за будућност када је у питању ауторско стваралаштво?

Домино Ефект: Као што смо раније поменули, пјесма ”У мени” је сингл са нашег предстојећег албума. Ако све буде ишло према плану, требало би да га издамо у сљедећих 3-4 мјесеца. С обзиром да многе ствари радимо у својој режији, то изискује мало више времена да од смишљене пјесме добијемо готов производ.

Извор: јеленмјузикшоу

Премијерно послушај пјесму и погледај видео:

MD MONTEL