Вријеме је да засадите божићну пшеницу: Савјети за најљепше украсе

JP Putevi Brcko

Млада, зелена пшеница је обавезан дио божићне трпезе, а ево и савјета како да вам ове године она буде богата, лијепа и густа.

Један од великих симбола најрадоснијег хришћанског празника је божићно жито које би требало да буде зелено и бујно како би такви били и усјеви током године. Како бисте били сигурни да ће пшеница нићи у право вријеме и бити богата и густа, важно је да се придржавате сљедећих савјета:

1. Припремите се за садњу

Прије сијања пшеницу је потребно добро намочити у млакој води па је оставити преко ноћи да одстоји. Након тога осушите је на папирном убрусу па посијте јер ће тако боље проклијати.

2. Не штедите на сјемену

Пшеницу је најбоље сијати на тањирићу или у мањој саксији. Немојте штеђети на сјемену и прекријте њиме дно посуде тако да не остане празног мјеста – чак је пожељно да се сјеме мјестимично преклапа. Затим је прекријте још једним слојем земље.

Умјесто земље можете употребити и слој памучне вате натопљене водом и по њој послагати зрна пшенице. Вата је практична јер упија вишак течности.

3. Пшеницу држите на свијетлом мјесту

Пшеницу немојте држати на мјесту које је превише близу гријања јер би се могла осушити. Најбоље ју је ставити поред прозора, на умјерено топло и свијетло мјесто.

4. Заштитите сјеме фолијом

Првих неколико дана, прије него што пшеница почне ницати, прекријте је алуминијском фолијом која чува влагу. Чим почне пуштати зелене изданке, уклоните фолију и заливајте пшеницу умјерено сваки дан. За заливање тањирића пшенице потребна вам је отприлике једна кашика воде, а да би се течност равномјерно распоредила, добро је употребити пластичну боцу с распршивачем.

5. Одсјеците врхове и украсите пшеницу

Када пшеница нарасте, одсјеците врхове тако да буду пођеднаке висине. Обичај је и везање украсне тробојне врпце око пшенице. Пазите да врпцу не стегнете пречврсто него тек толико да остане на месту.

Пшеница се сади на празник Свете Варваре који се слави 17. децембра или Светог Николе, 19. децембра код православаца.

MD MONTEL