Ко су и шта раде нови министри у Влади РС?!

JP Putevi Brcko

Влада Републике Српске од јуче има нови састав у којем су министри шест различитих политичких партија, а међу њима се налази 10 мушкараца и шест жена.

Ово су њихове биографије.

Антон Касиповић (СНСД)
министар правде

Ово му је други мандат на челу Министарства правде РС. Рођен је 1956. године у Бањалуци, гдје је завршио основну и средњу школу и дипломирао на Правном факултету. Био је дугогодишњи новинар, а потом и директор и главни и одговорни уредник дневног листа „Глас Српске” у Бањалуци. У новинарској каријери радио је, између осталог, као дописник Радио-телевизије Сарајево, уредник у дневном листу „Независне новине” , те као директор Маркетинга Јавног РТВ сервиса БиХ. Такође, био је члан Управног одбора Радио телевизије Републике Српске. Од 2006. до 2013. године обављао је функцију министра просвјете и културе у Влади РС.

Ожењен је, отац једног дјетета. По националности је Хрват.

Златан Клокић (СНСД)
министар за европске интеграције и међународну сарадњу, које се раније звало Министарство зе економске односе и регионалну сарадњу

Ово му је други мандат на челу овог министарства. Рођен је 1983. године у Прњавору, гдје је завршио основну и средњу школу, док је Електротехнички факултет завршио у Бањалуци, на одсјеку за електроенергетске и индустријске системе са звањем дипломирани инжењер електротехнике. Био је запослен у ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бањалука – РЈ „Електродистрибуција“ Прњавор.

Ожењен је, отац два дјетета. По националности је Бошњак.

Сребренка Голић (СНСД)
министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију

Ово јој је трећи мандат на челу истог министарства. Рођена је 1958. године у Бањалуци, гдје је завршила основну школу, Гимназију и Правни факултет. Радила је у Скупштини општине Челинац, предузећу „Шипад – Комерц“ Сарајево, у предузећу „Крајинапромет“ Бањалука, затим као шеф Кабинета и савјетник предсједника Владе Републике Српске. Била је и директор Јавне установе „Службени гласник Републике Српске“.

Од 2010. године обавља дужност министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС. Удата је и мајка једног дјетета. По националности је Бошњакиња.

Драган Лукач (СНСД)
министар унутрашњих послова

Ово му је други мандат на челу МУП-а. Рођен је 1968. године у Крњеуши, општина Босански Петровац, гдје је завршио основну школу и средњу техничку школу у Бихаћу. У Бањалуци је завршио Вишу школу унутрашњих послова, затим и Високу школу унутрашњих послова, као и постдипломске студије и стекао звање магистра државно-правних наука.

Током 25 година радног искуства обављао је послове у СУП СРБиХ, ЦСБ Сарајево и ЦСБ Бихаћ, а од 1992. године у МУП-у РС све до 2005. године, када прелази у Градску управу Бањалука, гдје обавља послове начелника Одјељења комуналне полиције. У МУП-у РС је радио на различитим захтјевним пословима, од полицајца до различитих руководних позиција.

Ожењен је и отац четворо дјеце. По националности је Србин.

Зора Видовић (СНСД)

министарка финансија

На ово мјесто долази са позиције директора Пореске управе РС. Рођена је 1954. године у Доњим Срђевићима, општина Србац. Основну и средњу школу је завршила у Српцу, а Економски факултет у Београду. Била је на руководећим мјестима у бројним финансијским предузећима, а у два мандата била је и посланик НСРС.

Удата је и мајка двоје дјеце. По националности је Српкиња.

Борис Пашалић (СНСД)
министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Рођен је 1974. године у Бања Врућици, општина Теслић. Докторирао је на Пољопривредном факултету у Бањалуци. Од 2000. године ради на Пољопривредном факултету у Бањалуци, а од 2013. године обавља функцију помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Србин.

Ален Шеранић (СНСД)
министар здравља и социјалне заштите

Ово му је први мандат у наведеном министарству, а прије овога био је на челу Министарства науке и технологије у Влади РС.

Рођен је 1977. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и Гимназију. Медицински факултет је завршио на Универзитету у Бањалуци. Магистрирао је на Кееле Университy у Великој Британији 2010. године, док је 2015. године завршио специјализацију из епидемиологије.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Бошњак.

Срђан Рајчевић (СНСД)
министар Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво

На ово мјесто долази са позиције директора Агенције за информационо друштво Републике Српске, јавне установе задужене за координацију развоја информационог друштва у Републици Српској.

Рођен је 1982. године у Бањалуци. Његове области истраживања и интересовања су правне науке – област пословног (трговинског и компанијског) права, те права електронског пословања. Исказује интерес и за уставно, као и за међународно јавно право. Поред права, стручна област којој је посветио већи дио свог досадашњег личног и јавног ангажмана је рачунарство и информатика – софтверски инжењеринг, примјењена криптографија, апликативна безбједност те безбједност рачунарских мрежа. Из обје области посједује релевантне академске квалификације – дипл. инж. рачунарства (Университy Шефилд, 2004.) и дипл. правник (Правни факултет Универзитета у Бањалуци, 2008.). Аутор је више стручних и научних радова из области правних аспеката телекомуникација и информационог друштва.

Ожењен и отац троје дјеце. По националности је Србин.

Петар Ђокић (СП)
министар енергетике и рударства

Ово му је други мандат на челу истог министарства, а претходно је у два мандата обављао дужност министра рада и борачко инвалидске заштите.

Рођен је 1961. године у Брчком, гдје је завршио основну школу. Средњу школу унутрашњих послова завршио је у Сарајеву, а Економски факултет у Београду. Радио је у органима унутрашњих послова у Брчком, гдје је прије рата обављао и значајне политичке функције. Био је директор и власник приватног трговачког предузећа Интермаркет из Брчког и предсједник Управног одбора Матичног државног предузећа УНИС из РС.

У више мандата биран је за народног посланика у Народној скупштини РС. Два пута је биран за предсједника Народне скупштине РС у мандатима од 1997. до 2000. године, а у више сазива Народне скупштине обављао је и дужност предсједника Одбора за одбрану и безбједност.

Отац је једног дјетета.​ По националности је Србин.

Соња Давидовић (СП)
министарка породице, омладине и спорта

На ово мјесто долази са позиције начелника Одјељења за правосуђе у Министарству правде РС. Рођена је 1980. године у Бихаћу. Завршила је Правни факултет у Бањалуци. У посљедњих 11 година ради у Министарству правде РС.

Удата је и мајка једне кћерке. По националности је Бошњакиња.

Душко Милуновић (СП)
министар рада и борачко-инвалидске заштите

Рођен је 1966. године у Козарској Дубици гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву – смијер општенародна одбрана. Магистрирао је на Филозофском факултету у Бањалуци. Борац прве категорије и РВИ.

Обављао је дужност начелника једног од одсјека у Министарству одбране РС, а потом и начелника за војну евиденцију Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Од 2010. године обавља дужност помоћника министра у ресору борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата.

Ожењен је и отац двоје дјеце. По националности је Србин.

Лејла Решић (ДНС)
министарка управе и локалне самоуправе

Ово јој је трећи мандат на челу овог министарства. Рођена је 1981. године у Приједору, гдје је завршила Основну школу и Гимназију. Дипломирала је 2006. године на Факултету политичких наука у Сарајеву, одсјек журналистика. Радила је као уредник информативно-политичког програма на Радију 202 у Сарајеву, била дописник сарајевског „Ослобођења“ из Приједора те више од двије године била запослена у Информативно-техничком центру Радио-телевизије Републике Српске у Приједору. Потом је ангажована на Телевизији РС, у централи у Бањалуци, гдје је радила као уредник информативног програма.

По националности је Бошњакиња.

Неђо Трнинић (ДНС)
министар саобраћаја и веза

Ово му је други мандат на челу истог министарства. Рођен је 1956. године у Рамићима, у општини Кључ. Машински факултет је завршио у Бањалуци. Радио је као професор у Средњошколском центру у Кључу, те имао руководеће позиције у привреди – као управник производње у Фабрици масивног намјештаја ”Превија” у Кључу, технички руководилац електромашинског одржавања у Руднику олова и цинка ”Сасе” Сребреница, а потом и технички директор у Фабрици за прераду лаких, обојених и племенитих метала ”11. март” у Сребреници. Од 2000. године је генерални директор Фабрике за поцинчавање д.о.о. Сребреница.

Био је одборник у Скупштини општине Братунац а од 2010. до 2014. године и посланик у Народној скупштини РС.

Живи у Братунцу, ожењен је и отац два сина. По националности је Србин.

Вјекослав Петричевић (НДП)
министар привреде и предузетништва

Рођен је 1976. године у Добоју. Има 12 година радног искуства у микрокредитном сектору. Био је директор филијале Павловић банке у Добоју.

Ожењен је и отац четверо дјеце. По националности је Хрват.

Наталија Тривић (Уједињена Српска)
министарка просвјете и културе

На ово мјесто долази са позиције начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалуке. Рођена је 1980. године у Бањалуци. Магистрирала је продукцију медија на Факултету драмских умјетности у Београду, гдје похађа и докторске студије. Вишегодишњу каријеру у медијима заокружила је на мјесту директора Телевизије РС, након чега је руководила Дирекцијом за маркетинг “Оптима групе”.

Удата је и мајка двоје дјеце. По националности је Српкиња.

Драгица Ковач (ДЕМОС)
министарка трговине и туризма

Рођена је 1961. године у Дервенти. Дипломирала је на архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци. Завршила је студиј допунског образовања из информатике на Електротехничком факултету у Бањалуци, а на Универзитету техничких наука у Крагујевцу стекла је звање мастера техничких наука. Запослена је у просвјети као наставник информатике и техничког образовања.

Удата је и мајка троје дјеце. По националности је Хрватица.

Извор: српскакафе

MD MONTEL