УЗ КАФУ И ДЕДА МРАЗА

JP Putevi Brcko

И овога јутра брчански новинари су пили кафу заједно, као и милион пута пре. Рекао би да су заједно још од памтивека али нећу јер би неко могао да помисли да датирају још из доба Глагољице!!!

Уз јутарњу кафу и шалу брчански новинари договарају се о дневним темама, о одласку на терен, о добрим и лошим стварима, о приватним проблемима… готово о свему. Овога јутра на кафи се придружио и Деда Мраз.  Упркос чињеници да нам је познато лице које се крије иза браде Деда Мраза, али због свих Вас (и појединих нас) који верујемо у Деда Мраза, његов идентитет остаће тајна јер, заправо, Исмар и јесте прави Деда Мраз.

Разгаљени његовом појавом, као и оним чувеним ЈЕСТЕ ЛИ БИЛИ ДОБРИ ОВЕ ГОДИНЕ, родила се идеја ИЗБОР ДОГАЂАЈ КОЈИ ЈЕ ОБЕЛЕЖИО 2018. ГОДИНУ!

Мишљења смо да све оно лоше треба да заборавимо и да, једино вредно што треба да понесемо у наредну годину, су лепе и позитивне ствари. А верујемо да је таквих било.

Уредник портала БРЧКО ДАНАС, Јелена Лугоња, мишљења је да би то свакако требао бити Први „WDSF World Open“ – Међународни турнир у латиноамеричким и стандардним плесовима Брчко 2018.

„Било је прелепо тог викенда (9./10. јун 2018.) бити део овог фантастичног догађаја када је у нашем граду боравило око 2.000 учесника турнира у латино – америчким и стандардним плесовима светског ранга из 31 земље. Брчко је за један дан постао плесни центар државе, региона и Европе. Поред наградног фонда, који је износио 6.600 евра, учесници овог догађаја имали су прилику и да упознају наш град где су видно били одушевљени и нашим гостопримством али и Дистриктом – рекла је Лугоња.

Жељко Лазаревић, новинар ЕЛТА ТВ за догађај у 2018. години каже да је тешко одлучити се само за један. Свакако један од тих био би величанствени дочек наше златне одбојкашице Бранкице Михајловић, репрезентативке Србије.

„По први пут у историји женска одбојкашка репрезентација Србије освојила је злато на Светском првенству у одбојци. Једна од најистакнутијих играчица била је Бранкица Михајловић. А ми смо имали ту срећу да је Бранкица наше горе лист – Брчанка! Тако смо и ми, заједно са Бранкицом, по први пут у историји, окитили се златном медаљом са Светског првенства у одбојци. Дочек на Тргу младих у Брчком био је несвакидашњи. Неколико хиљада суграђана дочекали су Бранкицу великим аплаузом и скандирањем. Градоначелник Синиша Милић, уручио је Бранкици Плакету Града за све оно што је постигла на пољу спорта али и као одличном репрезенту града Брчко“ – каже Лазаревић.

И није то једини пример који би према Лазаревићевим речима требао да буде упамћен у овој години.

„Морам да кажем да сам, као први међу једнакима у Удружењу БЕБА ВИШЕ, изузетно поносан на то што смо након дугогодишњег залагања коначно успели да издејствујемо да о трошку Владе Брчко дистрикта од ове године се финансира и трећи поступак МПО оплодње. Ова вест обрадовала је многе парове који се боре са неплодношћу. Новина је да се помера и старосна граница са 42 на 45 година. Верујемо да ће ово разумевање брчанске Владе као и борба нашег удружења уродити плодом да беба у Дистрикту буде заиста више“ – закључио је Лазаревић.

„Оно што ми је прво пало на памет је Трка за живот и Боро Илић. Момак заиста помаже овом јадном народу и мислим да његов рад завређује пажњу. Само у овој години било је безброј активности у којима су активисти овог Удружења и Боро Илић учествовали. Требало би нам цео дан да набројимо све урађено у овом друштву. Такође бих похвалила и издвојила хуманитарне активности ученика фризерског смера Пољопривредне и медицинске школе. И они несебично помажу, и увек се радо одазову свакој хуманитарној акцији. Ове године активно је било и удружење Беба више и њихова борба против стерилитета је за сваку похвалу – рекла нам је колегиница Маја Ковачевић, новинар АТВ.

Уредник информативног програма Радија Брчко, Ивана Пирић, каже да су овогодишњи Сусрети позоришта на њу оставили велики утисак.

„Сама тема одласка младих из БиХ, која се провлачила у свим представама на мене је оставила велики утисак. Чињеница је да се о овоме веома мало у јавности говори, морамо признати да је то тема која нас боли све заједно. Готово ништа се по овом питању не ради. Овим темпом одлазак младих ако се не заустави убрзо имамо шансу да постанемо веома стара популација. Начин на који су БХ позоришта, као и позоришне куће из окружења, проговорили на ову тему за мене је оставило изузетно јак утисак. Стога, као позитивно, за памћење у овој години су свакако Сусрети позоришта“ – рекла је Пирић.

„Анализирајући годину иза нас тешко је издвојити појединачни догађај или особу за које би се могло казати да су обележили 2018. годину у нашем граду или земљи, у позитивном или негативном смислу. На крају године већина људи сумира дешавања а понеко извуче и неку поуку или закључак. Ја бих рекла да свакоме, на преласку из једне у другу годину, треба својеврсно обнављање – духовно, физичко или обоје. Зато бих као позитиван пример навела десет младих људи који су претходних година истраживали међуљудске односе и заговарали разумевање и помирење у БиХ. Њихов труд, рад и залагање резултирали су документарним филмом „ре:Генерација“, премијерно приказаним у згради УН-а у New Yorku. Почетком децембра приказан је и у нашем граду, пре тога у другим бх. градовима а номинован је и за најбољи документарни филм на MotionFilm Фестивалу у Берлину. Својим примером ови млади људи су желели свима нама ставити до знања да, поред великог броја оних који одлазе трбухом за крухом тражећи сунце које негде можда боље грије, постоје и они који желе остати у БиХ и градити дом под сунцем свога неба – овако је одговорила колегиница Алма Кајевић, новинар и уредник БДЦ ТВ.

Наравно, сви заједно сложили смо се да је било много догађаја који би могли да стану на пиједестал у овој години која је на измаку. За дивно чудо сви су причали само о позитивним стварима. Ни један негативан предлог. А било их је сигурно и таквих. Вероватно понешени још једним позитивним гестом о којем се протеклих дана доста говорило. Ради се о хуманости мештана села Бијела. Погледајте причу ОВДЕ!

И тако завршавајући јутарњу кафу уз гласно пребројавање позитивних ствари у присуству Деда Мраза, остаће забележено и то да брчански новинари од буцмастог дедице у црвеном оделу, осим заједничке фотографије, нису тражили ништа више… бар не за данас!

MD MONTEL