Упозорење канадских власти: БиХ опасна и несигурна земља

JP Putevi Brcko

Министарство спољних послова Канаде у својим редовним препорукама за путовања окарактерисало је БиХ као опасну и несигурну земљу.

У уводном дијелу упозорили су на криминал, неозначена минска подручја и на неексплодирана убојита средства у руралним и планинским подручјима.

У дијелу који се односи на безбједност канадске власти упозоравају грађане да, уколико путују у БиХ, остану на главном путу и тротоарима, да избјегавају напуштене објекте и путују само дању.

Такође, посебну пажњу посветили су џепарошима и разбојницима који отимају торбице у великим урбаним подручјима.

„Странци су честа мета. Избјегавајте истицање накита. Провале у куће и крађе аута су честе, посебно у Сарајеву. Странци су мета лопова на Требевићу. Насумични оружани напади које изводе криминалне групе се дешавају најчешће у Сарајеву. Странци су ријетка мета, али постоји ризик да будете на погрешном мјесту у погрешно вријеме, поготово у ноћним клубовима и кафићима у раним јутарњим сатима“, стоји у упозорењу.

Када је ријеч о тероризму, наводи се како постоји висок ризик од терористичког напада који се може десити било када.

Упозорили су своје грађане и на честе протесте који се могу претворити у насилне па се Канађанима савјетује да избјегавају подручја гдје се организују протести.

Похвале нису дали ни за сигурност путева наводећи како путовање може бити опасно јер се путеви слабо одржавају, али и возила. За бх. возаче су истакли како возе брзо и у алкохолисаном стању. Као аргумент су навели високу стопу саобраћајних несрећа са смртним посљедицама и великим бројем повријеђених.

Похвале су дали за услуге јавног превоза, таксија, аутобуса и воза.

Упозорење је издато и за нападе паса луталица.

„Чувајте ваше приватне ствари, поготово пасош и друге путне документе. Избјегавајте изолована и неосвијетљена подручја ноћу. Избјегавајте истицати да сте добростојећи и показивање веће суме новца“, закључује се у препорукама.

Извор: БН

MD MONTEL