Клизаво је – ево како да не паднете

JP Putevi Brcko

Кад је напољу клизаво, као ових дана, очас посла нам излете ноге и нађемо се на земљи, при чему можемо и да се повредимо. Ево како да то избегнете.

Падање и повреде на снегу и леду су чест проблем, али постоје неке мере опреза које можете да предузмете како бисте смањили ризик од повреде.

Избегавајте журбу!

Колико год да журите, трудите се да правите мање кораке јер ћете тако смањити и шансе да паднете, пошто ћете имати бољи баланс равнотеже.

Обујте прикладну обућу!

Равна обућа са гуменим ђоном који има дубље „шаре“ смањиће шансе да се оклизате. Ципеле са кожним ђоном или високом петом никако нису добре кад је напољу снег и када је клизаво.

Придржавајте се!

Када наиђете на део пута где се лед зацакли пред вама, погледајте имате ли за шта са стране да се ухватите.

Избегавајте да носите превише ствари, рецимо кеса из продавнице, посебно када треба да се попнете уз или сиђете низ степенице. Када имате много кеса у рукама, не можете лепо да видите пут испред себе.

Нека вам обе руке буду слободне, ради баланса, и никако их не држите у џеповима, колико год да је хладно. Ако паднете, а руке су вам у џеповима, нећете никако моћи да ублажите пад рукама.

Будите посебно пажљиви када улазите или излазите из возила и придржавајте се за возило све док не будете стабилно и чврсто на својим ногама.

Када улазите у било који кућу или зграду, обришите ноге о отирач, како бисте истресли снег са обуће. Ако се снег задржи на ђону, веће су шансе да се оклизате када уђете у кућу/зграду. Такође, тиме што нећете остављати снег за собом у неком објекту, смањићете и шансу да се неко други поклиза.

Извор: Мондо

MD MONTEL