„Није Владе Дивац, није Лука Дончић…“: Зашто Никола Јокић може да буде највећи

JP Putevi Brcko

Када је долазио у НБА лигу, Никола Јокић није, као Лука Дончић, био звезда драфта. Јокић није као Дивац или Дражен Петровић у НБА дошао као један од најбољих играча Европе. Јокић није попут Дивца, Кукоча или Рађе „упао“ у клуб са „великог тржишта“, са традицијом и амбицијама и последично рефлекторима јавности који ће одмах бити уперени у њега.

Јокић за разлику од свих великана са ових простора у НБА лигу није отишао по велике ствари. Он је тамо отишао да се игра.

У години у којој се навршава 95 година од доласка прве лопте из Америке у Београд, тамо преко баре више пута недељно се дешава обрнут процес: лопте које саиграчима из Денвера дели Никола Јокић често делују као да су долетеле директно из Сомбора.

Никола Јокић, тај момак од 23 лета, уздигао се на висине са којих се пружа поглед који ниједном играчу са овог плодног подручја није био доступан. То је сам врх НБА лиге.

Тек је зашао у четврту НБА сезону, а о Јокићу се већ говори као једном од играча који ће обележити наредну деценију најјаче лиге на свету, и већ сада је кандидат за најбољег асистента међу центрима у историји. Ако се пројекције педантних америчких статистичара остваре, макар и делом, Јокићу је загарантовано место у пантеону српске кошарке.

Само су два центра у историји НБА лиге, каже статистика, остварила трипл-дабл са минимумом од 15 асистенција. Један је Вилт Чемберлен, други је Никола Јокић два пута. Само су два центра, и то каже статистика, за три сезоне поделили више од хиљаду асистенција. Један је Морис (1956-1958, 1.062 асистенције), други је Никола Јокић (1.006).

Прошле сезоне је имао просек од 6,1 асистенције по мечу, што је такође један од најбољих учинака свих времена.

Лука Дончић, најјачи кандидат за рукија године, има процењену вредност од 116,3 милиона, док је у случају Николе Јокића то 328,5 милиона

Амерички аналитички портал „538“ – између осталог познат по томе што је први препознао Трампову победу на изборима 2016 – који у сарадњи са ЕСПН-он обрађује тоне и тоне статистичких података на основу којих пројектује будућност НБА лиге, такође Јокићу предвиђа светлу будућност.

На основу статистичких података и личних карактеристика свих играча који су играли у НБА, њихов алгоритам проналази сличности међу играчима и на основу тока каријере играча који су некада играли, пројектује будућност садашњих.

Од играча са ових простора, Јокић има убедљиво најбоље предиспозиције. На пример, млади Лука Дончић, који је већ у првој сезони шармирао и оборио на патос НБА лигу, има сличности са следећим играчима: Мариом Хезоњом (45 одсто подударања), Данилом Галинаријем, Рикијем Рубиом…, а нешто мање са Пеђом Стојаковићем, Јаном Веселим, Андреом Барњанијем… Има у овој групици изузетно успешних, и нешто мање успешних НБА авантура. Илустрације ради, Бобана Марјановића највише пореде са Жељком Ребрачом, док је у случају Николе Јокића, због толике разноврсности у игри, теже наћи играча са високим процентом преклапања. А у тој екипи су Алван Адамс (реч је о некадашњем рукију године и другим најбољим стрелцем у историји Финикс Санса), Кевин Лав, а затим иде екипа од које се тресе паркет: Шон Кемп (26 одсто), Лари Бирд (25 одсто), па затим Дирк Новицки, Крис Бош, Чарлс Баркли… Лепа екипа, рекло би се.

Овај алгоритам процењује и вредност играча у наредних пет година. На пример, Бобан Марјановић има петогодишњу вредност 8,2 милиона, Теодосић 14,5, Бјелица 27,9 милиона, а Богдан Богдановић 32,1…

Лука Дончић, најјачи кандидат за рукија године, има процењену вредност од 116,3 милиона, док је у случају Николе Јокића то 328,5 милиона.

Али то је само статистика.

Јокић би, ако не буде непредвиђених проблема, требало ове године да задужи дрес на Ол-стар утакмици, чиме добија нови и посебан статус у лиги. „Ол-стар“ играч је нешто посебно у НБА лиги, оно што раздваја доброг играча од елитног, звезду од легенде.

Од наших играча тај статус добили су Пеђа Стојаковић, који је у три сезоне био један од најбољих играча лиге, и Владе Дивац, коме је то више била награда за животно дело него оцена учинка у тадашњој сезони. Јокић са 23/24 године има могућност да почне низ и испише историју коју још нико са ових простора није исписао.

MD MONTEL