У АКЦИЈИ „ШКОРПИОН“ УХАПШЕНО 14 ЛИЦА

JP Putevi Brcko

Након проведених планских радњи, Полиција Брчко дистрикта БиХ је под надзором и координацијом Тужилаштва БиХ, у сарадњи са Граничном полицијом БиХ и МУП-ом Републике Српске, током јучерашњег дана провела је акцију кодног назива ,,ШКОРПИОН“.

Акција „ШКОРПИОН“ је проведена по наредбама Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ и усмјерена је на прикупљање доказа, истраживање и сузбијање кривичних дјела из области организованог криминалитета са акцентом на неовлаштен промет оружјем и војном опремом и кријумчарење људи и роба.

У склопу акције, на 11 локација вршени су претреси лица, стамбених објеката и путничких возила на подручју Брчког и Бијељине. Током претреса пронађени су докази који ће се користити у кривично правном процесуирању 12 лица.

У Полицију Брчко дистрикта БиХ, приведено је 14 лица, од чега је 12 лица лишено слободе, и заиста постоје основи сумње да су починила кривична дјела „Удруживање ради чињења кривичног дјела“ из члана 249. Кривичног закона БиХ, а у вези са кривичним дјелима „Неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима војне употребе“ из члана 193. Кривичног закона БиХ, те у вези са кривичним дјелом „Кријумчарење“ из члана 214. Кривичног закона БиХ и у вези са кривичним дјелом“ Кријумчарење људи“ из члана 189. Кривичним законом БиХ.

Лица се доводи у везу да су извршила наведена кривична дјела на тај начин сто су као организована криминална група, вршили неовлаштени медународни промет оружја са подручја БиХ са циљем даље продаје оружја на подручју Р.Србије и других земаља Европске Уније, као и кријумчарење разних врста роба и људи преко дрзавне границе из Републике Србије у Босну и Херцеговину.

Лица ће након криминалистичке обраде у Полицији Брчко дистрикта БиХ, уз извјештај о почињеним кривичним дјелима, бити предата Тужилаштву БиХ, ради даљег кривично-правног процесуирања.

 

др Халид Емкић,

шеф оперативно-комуникацијског центра

MD MONTEL