Шта каже закон – када и гдје полиција може да вас заустави?

JP Putevi Brcko

Колико год да возите по пропису, није пријатан осјећај када вас полицијска патрола заустави, јер увијек стријепите шта би полицајац могао да нађе као разлог за казну, пише портал МојВолан.цом.

Свједоци смо да се контроле знају вршити и у уским улицама, без чуњева, рефлектујућих прслука, па код возача настаје сумња да се ове контроле спроводе непрописно.

Чини се да полицајци насумично заустављају возила, а ако нисте направили прекршај, као разлог заустављања вам наведу “рутинска контрола”.

У неформалним разговорима, појединци савјетују да, уколико полицајац који вас зауставља нема одговарајућу опрему или ако нисте направили прекршај – не морате да се зауставите.

Ако проучимо законске одредбе, видјећемо да ово ипак није тачно.

Како наводи портал МојВолан.цом проблематику контроле саобраћаја регулише Правилник о начину обављања послова контроле и непосредног регулисања саобраћаја на путевима, објављен у Службеном гласнику Републике Српске број 122/2011.

Прво да погледамо ко може да регулише саобраћај – према члану 3. овог правилника, полицајац који зауставља возило мора да буде у униформи, а ноћу и у условима смањене видљивости обавезан је флуоресцентни прслук.

У члану 5. се говори и како полицајац може да врши контролу возача – он то може да чини пјешице, на бициклу, мотоциклу, хеликоптеру, како стационарно тако и у покрету.

То значи да полицајац може да врши контролу саобраћаја и без службеног возила, али мора да буде униформисан.
На којим мјестима полицајац може да заустави возило?

Чланом 11. став 2. прописано је да полицијски службеник треба да заустави возило ван коловоза на најпогоднијем и најбезбједнијем мјесту.

ГР полицајацСа становишта возача, то би значило да полицајац не може да вас заустави на улици, ако не постоји мјесто гдје бисте се склонили са коловоза.

Ту ускаче став 3. овог правилника, који каже да је могуће зауставити возило и на самом коловозу, ако нема могућности да се заустави ван пута, под условом да то буде безбједно по учеснике у саобраћају.

Оваква формулација оставља широку могућност тумачења, јер је на полицајцу да процијени које је безбједно мјесто за заустављање. Тако да је ипак могуће да вас законски зауставе на било којем мјесту, по сопственом нахођењу.

Постављање чуњева је наведено као обавеза само код заустављања на брзим цестама и аутопутевима (члан 14).
Који су то разлози за заустављање возила?

Члан 13, став 1. наводи да полицајац зауставља возило, након што је уочио прекршај.

Из овога можемо закључити да полицајац не може да вас заустави ради рутинске контроле.

Као и у претходним члановима, и овдје су у сљедећем ставу ова овлаштења знатно проширена. Тако полицајац може да заустави возило “ако су активности полицијских службеника усмјерене на спречавање и откривање кривичних дјела или прекршаја које није могуће уочити без заустављања возила”, а за провођење ових мјера довољно је и “усмено наређење старјешине”.

Према томе, полицајац не треба посебан разлог да би вас зауставио, већ увијек може да се позове на то да му је аутомобил био сумњив или да проводи појачану контролу контролу саобраћаја (нпр. “акција на појас”).

Реално гледајући, полиција ипак мора да има овако широка овлаштења за заустављање. Замислите да неко пријави крађу аутомобила, полицајац тај ауто уочи, али не смије да га заустави, јер нема рефлектујући прслук?

Према поменутом правилнику, полицајци су дужни да се љубазно опходе према учесницима у саобраћају, са дужном пажњом према достојанству сваког лица, те да не држе возаче на киши, вјетру, ниској или високој температури итд.

Уколико примјетите непрописно понашања полицајца и уколико сматрате да су повријеђена ваша права, можете се жалити Јединици за професионалне стандарде МУП-а РС на маил јпс@муп.владарс.нет

Оно што је битно нагласити је да, чак и ако имате примједбе на рад полицијског службеника, то вас у поступку не ослобађа одговорности за евентуално почињени прекршај.

У сваком случају морате да се зауставите и слушате наређења полицајца, јер у супротном ризикујете казну, па чак и хапшење.

Комплетан правилник можете прочитати овдје.

ИЗВОР: МојВолан

MD MONTEL