БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

На недавно одржаном састанку трипартитног саветовдавног већа Брчко дистритка донесени су одређени закључци који се односе на упис у средње школе и нова занимања. Данијела Ристанић, виши стручни сарадник за средње образовање, рекла је да су сугестије шефа Оделења за образовање биле да се план уписа за школску 2019/20 сведе на 35 одељења због рапидног пада броја ученика који завршавају основно образовање. Удружење послодаваца је предложило да се у оквиру постојећих занимања у Техничкој школи уведе ново – тапетар столар, које би почело са уписом од наредне школске године.

Католички верници данас обележавају Бадњи дан, дан непосредне припреме за Божић. У хришћанском календару Бадњак је дан који претходи Божићу, рођењу Исуса Христа. Вечерас ће се у црквама широм БиХ одржати мисе поноћке којом се обележава почетак највећег католичког празника – Божића. Декан брчанског деканата Дамир Ивановић поводом најрадоснијег католичког празника Божића честитао је надолазећи Божић свим католицима.

Вече учења Кур’ана илахија и касида, уприличено је синоћ у џамији Ћосети. Била је то завршна свечаност овогодишње верско-културне манифестације „Ти си ружа џенетска“ којом је Меџлис исламске заједнице Брчко, обележио месец рођења Божијег посланика Мухамеда. Еминентни хафизи из БиХ али и председник Меџлиса исламске заједнице Загреб хафиз Азиз Алили, уз подсећање на значај Кур’ана и Кур’анских ајета, увеличали су овај несвакидашњи догађај.

Чланови Српског књижевног круга, који делује у оквиру Српског просветног и културног друштва „Просвјета“, су уприличили књижевне вечери повећене посебним недељама поводом празника рођења Христовог – детињци, материце, оци. У програму су учествовали ученици основних школа, чланови Српског књижевног круга и певачка група „Босиљак“ Илићка.

Предсједник Женског одбојкашког клуба „Бимал Јединство“ Брчко Дистрикта Есад Омерхоџић, примио је награду Олимпијског комитета БиХ за дугогодишњи допринос у развоју спорта. Бранко Мишић, тренер ОК „Младост“ Брчко проглашен је за најуспешнијег тренера Републике Српске, а из ЖОК „Бимал Јединство“ Брчко Јована Биберџић је проглашена за нај перспективнију младу наду у Републици Српској док је у међу десет најбољих и Милица Иванковић, либеро „Бимал Јединства“ a члан КБВ „Самбо“ Брчко Ирма Мартиновић јуниорска првакиња БиХ.

MD MONTEL