Католици данас славе Бадњи дан

JP Putevi Brcko

Католици широм свијета данас обиљежавају Бадњак, Бадњи дан или Бадњу вече, дан прије Божића када се слави рођење Исуса Криста.

Данас се врше посљедње припреме, кувају се јела и посластице, а кућа се чисти, украшава и кити се јелка. Обичај је да се под јелку стављају поклони за најмлађе који се отварају на Божић.
Данас неки вјерници посте и потпуно су се одрекли хране, док су друг јели само рибу. Омрсе се након поноћке, када наступа Божић.
Обичај је, када се окити јелка (права), да се по једна грана поклони комшијама и родбини, те се зову на бадњак.
У БиХ се на Бадњак пече прасе, а у неким дијеловима Хрватске гуска или кокошка. Прасе (гуска) се једе у поноћ, након што се дође с мисе.
Поноћка се служи у свим црквама у поноћ, а поједине цркве организују и дјечије поноћке у 20 сати како би најмлађи вјерници са својим родитељима доживјели еухаристијску свечаност рођења малога Бога.
Уз доношење пања бадњака обичај је у кућу уносити и сламу. Негдје ту сламу не простиру само по тлу већ је стављају и на сто под столњак, а затим слиједи вечера с посебно бираним јелима.
Бадњак у граду сачувао је само дјелић сеоских традиција, али слави се уз бор, кућне јаслице, уз пјевање или слушање божићних пјесама и уз посебно направљену вечеру.

MD MONTEL