Највише грађана отишло из БиХ

JP Putevi Brcko

Статистике и приче о имиграцији су главни фокус свих земаља посљедњих година због великог броја миграната. Према подацима картографа Јакуба Марина, структура становништва појединих земаља се много измијенила имиграцијама. БиХ убједљиво има највећи проценат исељеног становништва.

Према подацима ове мапе, 43,5 одсто држављана БиХ живи ван матичне државе, а највише их је отишло у Хрватску. Најмању стопу исељења у Европи има шпанија, само 2,7 одсто. Из Њемачке је отишло пет одсто становника.

Када су у питања земље регије, на другом мјесту је Албанија из које се иселило 38,8 одсто становника. Из Хрватске је отишло 20,4 одсто, док је из Србије отишло 10,9 одсто становника.

Подаци су из 2015. године, али се нису много промијенили, само су неке бројке „отишле према горе“.

Из Црне Горе се иселило 22,1 одсто становника. Из Македоније је отишло 24,8 одсто становника, а највише их се одселило у Турску.

Високи проценат исељења из БиХ узрокован је ратним дешавањима, а потом економским разлозима. Хрвати и Црногорци су се највише одселили у Србију, Срби у Аустрију, а Албанци у Италију, док су Словенци изабрали највише Њемачку. Нијемци су отишли у САД, а Енглези у Аустралију.

Извор: БН

MD MONTEL