Иконе цркава и ризница Српске православне цркве враћене у Хрватску

Фото: Министарство културе и информисања Републике Србије

JP Putevi Brcko

На основу Споразума између Србије и Хрватске и пратећег Протокола, а уз сагласност Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве културна добра из Епархије осечкопољске и барањске, Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Епархије пакрачко-славонске отпремљена су 13. децембра у цркве и ризнице Српске православне цркве у Хрватској.

Претходно је Мешовита српско-хрватска међудржавна комисија за повраћај културних добара утврдила да су се за то стекли сви неопходни услови – објавило је на својим интернет страницама Министарство културе и информисања Републике Србије.

Црквама Светог Георгија у Боботи и Светог Николе у Вуковару у Епархији осечкопољској и барањској враћено је 63 иконе, Ризници Благовештења у Дубровнику у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској 11 икона, а црквама Светог Георгија у Великим Бастајима и Светог Николе у Лисичини у Епархији пакрачко-славонској108 икона које ће бити чуване у новом депоу Епархијског двора у Пакрацу.
Иконе се вратиле кући у Вуковар

У вуковарску цркву Св. Оца Николаја враћено је 38 од укупно 59 икона колико их је било на оригиналном иконостасу док су остале у рату уништене.

– Након што је прошло 27 година како су ове наше свете иконе спасене и превезене у Србију и сада коначно враћене тамо где и припадају радујем се као мало дете. И наши верници показали су једну велику дозу стрпљења и мислим да нашој срећи сада нема краја – каже вуковарски прота Саша Кузмановић дан након што су иконе стигле у Вуковар и под кров храма Св. Оца Николаја.

Први наредни корак је да постојеће иконе до Божића буду враћене на црквени иконостас, а други да се изабере иконописац који ће урадити реплике оних икона које су у рату пострадале и које сада недостају.

– То ћемо радити у договору са конзерваторима из покрајинског Завода. Волео бих да се тај посао уради овде, а не ван граница Хрватске јер онда би морали да демонтирамо цео иконостас. Сада када је то враћено не бих волео да се то поново износи, јер мислим да смо благословени што и на овом нашем простору имамо уметника који би то могао одлично да уради по свим правилима и канонима. Договор о томе требао би да буде утврђен у предстојећим данима – каже прота.

Треба урадити 21 реплику икона које недостају, а то укључује и певнице и владичански трон што чини целину намештаја који је био заштићен. Иконе су настале почетком 19. века и сада су потпуно рестаурисане. И пре страдања цркве оне су биле у лошем стању и биле су зреле за рестаурацију тако да су их сада стручњаци из покрајинског Завода за рестаурацију вратили потпуно обновљене.
Иконе спасао свештеник

Прота Кузмановић истиче да је иконе након минирања и спаљивања цркве у септембру 1991. године спасио свештеник Ђорђе Шијаковић.

– Иконе су спасене захваљујући чињеници да је покојни отац Ђорђе остао у граду. Он је из миниране и спаљене цркве изнео иконе које нису изгореле. Околности под којима је он то добро дело урадио биле су тешке, а његова жртва велика. Нажалост, у свим извештајима који су касније писани његово име нико не помиње. Црква је 15. или 16. септембра 1991. године била минирана, а он је непосредно након тога предузео кораке да спаси оно што се спасити дало. Неке од икона које је изнео биле су нагореле и оне су само делимично рестаурисане – прича прота Кузмановић.

Посао конзерваторима може да олакша и чињеница да постоје црно-беле фотографије целокупног иконостаса које су снимљене 1989. године.

На састанку Мешовите комисије који је одржан у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе – Петроварадин, усвојен је записник са претходне седнице Комисије одржане у јулу у Загребу. Разговарало се о обнови ризница у Крки и Шибенику, плану чувања материјала из Епархије далматинске и у Епархији осечкопољској и барањској, као и наставку обнове Епархијског двора у Пакрацу са ризницом.

Извор:Срби.хр

MD MONTEL