Српски књижевни круг обиљежио Дјетињце

Kolubara

Пригодним културно – вјерским програмом у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета”,   чланови Српског књижевног круга уприличили су књижевну вече посвећену посебној недјељи поводом празника рођења Христовог – Дјетињци.

То је један од најљепших и најзанимљивијих породичних празника који се слави тако што ујутру рано или по доласку из цркве са богослужења одрасли везују своју или туђу дјецу. Обично се завежу ноге или руке, па се једним дијелом канап завеже за сто или столицу.

Вреднија дјеца се потруде да у данима који слиједе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде) помоћу којих ће одраслима ”платити откуп” на празнични дан. Након што се дјеца ”откупе” поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате дјеци да се почасте.

Уз пригодан рецитаторски програм и наступ пјевачке групе „Босиљак“ Илићка присутни вјерници су се, каже протојереј ставрофор Бранко Ђурић, предсједник Књижевног круга, подсјетили на значај овог обичаја и славља које извире из дјечје душе. „Чувајмо нашу дјецу и будимо стално дјеца . Ако желимо да будемо близу Господа, онда бивајмо душе чисте као што су дјеца“, рекао је прота Ђурић.

Професорица Сњежана Игњић, водитељ синошњег програма је истакла да је такође важно важно да се, оваквим садржајима, укаже на обнављање традиције обиљежавања Дјетињаца и значај даривања.

Српски књижевни круг ће 4. јануара наредне године уприличити књижевно вече посвећено мајкама и очевима односно обиљежити празник Материце и Оци.

MD MONTEL