ДОЧЕК 7527. у Новом Саду: ПАРТИБРЕЈКЕРС, РИТАМ НЕРЕДА, PLANET OF ZEUS

JP Putevi Brcko

Док се припремамо за најлуђу новогодишњу ноћ у којој ће Нови Сад дочекати нову 2019. године уз Мањифика, Нелета Карајлића, Irie FM, Филатова и Караса, уметнике из САД и Кине, стигле су и прве информације о извођачима које ћемо слушати на Дочеку 7527. У питању су велика имена домаће алтернативне музичке сцене, бендови ПАРТИБРЕЈКЕС и РИТАМ НЕРЕДА, који ће наступити у малој сали Спенса, а којима ће се придружити и грчки састав PLANET OF ZEUS

Партибрејкерс, култни бенд који већ готово 40 година живи на српској сцени, иза себе има 13 албума и који покреће бројна питања, али и публику на сваком наступу, и овога пута несумњиво ће направити специфичну атмосферу.

Прошле године прославили су 30 година постојања, али настављају с препознатљивим „нередом“ на свиркама – Ритам нереда придружује се Цанету и екипи у малој сали Спенса. Гласни, брзи, енергични, карактеристични, дакле, закључак се намеће – 13. јануара ова четворка покренуће публику још једном уз колекцију хитова почевши од песама „Пут безнађа“, „Десет година“, „Сећања“.

Бенд Planet of Zeus у Нови Сад за прославу 7527. долази право из Атине. Тренутно је један од највећих рок бендова у Грчкој. Основан је 2000. године и њихову музику карактерише тврђи звук, такође су познати по енергичним наступима. Њихов први албум “Eleven the Hard Way” издат је 2008. године. Иако дебитантски, првенац је добио одличне критике часописа као што су Метал Hammer и Kerrang. Наредним албумом, “Macho Libre”, објављеним 2011. године, потврдили су водећу позицију на грчкој музичкој сцени, али и изазвали велико интересовање јавности и ван граница своје земље. Са овог албума издвојила су се два препознатљива хита “Leftovers” и “Vanity suit”. У времену када индивидуализам представља најбољи избор за многе, инспирација бенду Planet of Zeus постаје тимски рад и заједништво.

Поред овог концерта у малој сали Спенса, на још неколико локација ће се десити сјајни концерти као што је наступ бенда Атомско Склониште у ОШ Петефи Шандор, бенда Nemesis u Shamrock Baru, Benjamin Fehr у B2B, Bitipatibi и Сана Гарић у КЦ Нови Сад, Sajsi MC и ДЈ Бко у Герила Бару, као Mis Monroe у малој сали Позоришта Младих.

По јулијанском календару, 13. јануара у склопу Дочека, Нови Сад ће славити 7527. годину, а уметнички програм биће реализован у току вечери, искључиво у затвореним просторима, само у центру града, и то на више од 40 локација. У фокусу концепта Дочек налази се подсећање на духовне вредности: веру, љубав и наду, као душу европске и не само европске цивилизације већ и на грађанске вредности: слободу, правду и једнакост, као темеље модерне Европе. Два Дочека, два датума, два календара повод су да Нови Сад представи богатство разлика које негује, интеркултуралност и да представи своју аутентичност. Ова два догађаја који се реализују под концептом Дочек будући су термини церемонија свечаног отварања и затварања 2021. године, године у којој Нови Сад носи титулу европске престонице културе.

Извор: hardwiredmagazine.com

MD MONTEL