АЛБЕРТ АЈНШТАЈН О СРПСКОМ НАРОДУ: Србин пије од рођења, па до смрти, па ипак су Срби ГЕНИЈАЛНА НАЦИЈА!

JP Putevi Brcko

Један од највећих физичара и најзначајнијих личности у историји света Алберт Ајнштајн, допутовао је у лето 1905. у Каћ, село надомак Новог Сада. Са њим је дошла и супруга, математичарка Милева Марић, и њихов 14-годишњи син. Те године породица Ајнштајн провела је годишњи одмор у Новом Саду, Каћу, Тителу и Београду, а потом долазе и 1907. и 1913. године.

Боравећи у Новом Саду, Каћу, Тителу и Београду Ајнштајн је открио чари српске кафане и закључио да су Срби генијалан народ.

Откад се сусрео са Србима престао је да верује и лекарима и медицини, због тога што су против алкохола. У монографији проф. Десанке Ђурић-Трбуховић “У сенци Алберта Ајнштајна”, њихов боравак у Каћу овако је описан: У кући Марићевих су свечано дочекани и ту су поваздан долазили рођаци и познаници да поздраве Милеву и виде њеног мужа и сина.

Алберт се понашао природно и лежерно, носио је свог сина на леђима по Новом Саду. Разговори су били живи, само Милевина мајка није могла да се споразумева са зетом, јер није говорила ниједан страни језик…

– Творац теорије релативитета био је неколико пута у Новом Саду. Био је и у Београду, а у поменутој књизи је Ајнштајнов боравак, 1907. године, на основу сведочења савременика, једноставно приказан: Имао је дугачку неуредну косу, радостан и насмејан, носио је сина на рамену по новосадским улицама.

То је бунило новосадску средину, која је ценила само конвенционалан ред и устаљену учтивост, од чега је он целом својом појавом одступао, па су га назвали ‘онај шашави Марићев зет’… Студенти су се окупљали око његовог стола у кафани ‘Ержебет Кираљи’, где је волео да долази…
ЕМОЦИЈЕ ИЗАЗИВАЈУ БОЛЕСТ: Срце страда од брига, јетра од беса, желудац од несажваканих дела, а штитна жлезда од неизговорених речи! (ИНФО)

Два сина Милеве и Алберта Ајнштајна Ханс-Алберт и Едуардо, крштена су у православној Николајевској цркви у Алмашу крај Новога Сада 21. септембра 1913. године, као и њихова кћерка Лизерл (Љубица). У једном од кафанских разговора, Ајнштајн је казао:

– Ја више не верујем ни лекарима, ни медицини, ни било чему, јер они су против алкохола. Србин пије од рођења, па до смрти; како се роди, како расте, кад путује, кад се жени, кад се сахрањује, па ипак су Срби генијална нација. Ја их тако ценим према мојој жени…

Дневне.рс/Еспресо.рс /Извор: ин4с.нет

MD MONTEL