Како одабрати колица за бебу

JP Putevi Brcko

Ово је једна од највећих, али и најслађих дилема младих родитеља, мама посебно. Нарочито је велика непознаница када се ради о првом детету односно куповини првих колица. Изузетно велика и разнолика понуда само додатно “отежава” доношење одлуке, зато што су колица, поред одговарајућег одабира хране, врло важна ставка за одгајање детета.

Критеријуми за одабир најфункционалнијих колица зависе од више чинилаца- стамбеног простора у коме живите: кућа- стан; приземни простор- спратни простор; присуство- одсуство лифта у стамбеном простору у коме живите( од утицаја је на димензију расклопљених и склопљених колица); да ли планирате једна колица, “за прву помоћ” или више њих; какав је терен на коме ћете их користити ( асфалт, трава, неравна калдрма..) и- свакако, ваших финансијских могућности.

При одабиру колица важно је водити рачуна и о старосној доби у којој ће дете користити колица, наиме, неписано је правило да беба, у првим месецима, мора бити окренута ка родитељима како би се лакше пратило њено понашање, али и остваривао контакт који је беби неопходан да би се осећала заштићено и сигурно. Овде је корисно гледати на варијанту са могућношћу окретања ручке на обе стране, дакле, скупљој варијанти, јер омогућава коришћење и кад беба почне са показивањем интересовања за околину око себе.

Родитељи најчешће спајају “лепо са корисним”, те су међу најпопуларнијим врстама- комплет колица са ауто-седиштем и корпом или једним од ова два додатка. Ауто-седиште, сем основне намене, не треба користити и за превоз бебе у колицима дуже од два сата, континуирано. Корпа је од значаја јер омогућава адекватан положај беби (значајан у првих шест месеци живота), а истовремено и пружа заштиту од хладноће. Неки модели корпи имају, на дну, механизам који омогућава да се корпа љуља, попут колевке, кад се стави на под.

Доста популарна је и “кишобран” варијанта колица. Лака су за манипулисање ( склапање- расклапање), лагана су а и цена им је популарна. Недостатак им је у томе што се не препоручује коришћење овог облика колица за бебе млађе од осам месеци. Ово стога што просечна беба почне да седи самостално, тек после осмог месеца. Такође, ређе се користе при хладном времену, јер су ниска, материјал од кога су направљена, релативно танак, те беба није адекватно заштићена у њима.

Поред финансијског момента и укуса, при одабиру колица треба водити рачуна, пре свега о тежини колица. Ова чињеница је од значаја у ситуацијама кад колица морате да понете негде, подигнете И слично. Зависно од материјала од кога су направљена и облика, тежина колица се креће од шест до 15 ( 20) килограма, зависно од тога да ли се ради о колицима за једно дете или о близаначким колицима. Не сме се заборавити да су лакша колица – лакша за манипулисање, али и нестабилнија. На бебин комфор утиче и материјал од кога су колица направљена.

Најнеудобнија су колица са пластичним точковима, најудобнија са точковима од гуме на надувавање (али, истовремено и најтежа). Стандард представљају колица са гуменим точковима. Кад је о точковима реч, праве се колица са три или четири точка, зависно од укуса. Битно је да су предњи точкови ротирајући, јер се тако лакше управља колицима, а И бебин угођај је бољи. Наиме, кад су точкови фиксирани, приликом скретања колица морају да се одигну, да би се променио правац.

За управљање колицима битно је И да ли су дршке направљене из једног дела или растављене, премда постоји и варијанта да се могу спајати И раздвајати, што је најпрактичнија варијанта.
Скупља варијанта колица, по правилу, подразумева и гратис опрему (муф за ноге; сунцобран; држач за флашу; торба за бебине ствари; систем за заштиту од кише и комараца; простор- тзв. шопинг корпа или чак и постоље за друго дете).

Наравно, обично се добије само нешто од поменуте опреме, ређе све, али неретко се додатна опрема, додатно и плаћа. Колица имају од један до пет положаја, стандардна су она са три положаја. Најређе се праве колица са једним положајем ( за старије бебе И децу). Родитељи који намеравају да користе колица И за тек рођену бебу, обавезно морају да изаберу модел који има и тзв. “нулти” положај.

Веома су важни и сигурносни појасеви, посебно кад су ручке постављене тако да не можете гледати бебино лице, током вожње. На стандардним колицима појасеви се постављају на три тачке- преко рамена и између ногу детета. За неравне терене користи се везиване у пет тачака. Битно је и да појасеви буду чврсти, али и да не повреде дете, тако што ће се урезати у кожу. Уколико имате близанце, понуда је такође богата и за ову врсту колица. Постоји варијанта : “ једно поред другог”, “једно преко пута другог” или “ једно иза другог”.

Можда је највећи проблем изабрати модел колица који треба да користе деца различитог узраста. Постоје варијанте са другим седиштем иза или испод оног другог. Варијанта са другим седиштем испод другог, не делује претерано удобно. Постоје и модели код којих се може накнадно додати (и скинути) друго седиште (погодно када су деца приближног узраста, као и модели код којих је могуће додати наставак са точкићем – постољем за веће дете.

Естетски моменти су, свакако, избор родитеља, али не би смело да буду искључиви критеријуми за избор, са аспекта психо- моторног развоја бебе односно малог детета. Тако, треба водити рачуна и о одржавању- без обзира на лепоту пастелних боја, свакако да није лепо гледати призор: “ флека на флеку”, зато се препоручује избор у некој неутралној боји. Овај избор је и економичан – колица ће моћи да вам послуже и за свако следеће дете, без обзира на пол о традиционалне розе – плаве поделе.

Извор: Београд.ин

MD MONTEL