Празнични концерт класичне музике – Filippo Tenisci

Kolubara

Поводом Божићних и Новогодишњих празника, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Брчко организује концерт класичне музике на којем наступају Filippo Tenisci – клавир и Доротеа Дивковић – флаута, у пратњи мр Браниславе Поповић.

На репертоару младог Италијана су – Роберт Шуман „Хумореске“, оп 20, Франц Лист „Etudes d’execution transcendante“, n 8 e n 11 i „Deux Legends“.

Filippo Tenisci рођен је 1998. године. Са музиком се сусрео врло рано, а од дјетињства је изучава са професорицом Е. Дервинита. Од 2011. до 2016. године похађао је пред-академске курсеве на конзерваторијуму „Santa Cecilia“ у Риму са маестром Масимом Спада, те је постигао одличне резултате.

На предаању 2012. године учествовао је на концерту пијанисте Ланг Ланг-а на “Ланг Ланг Фесту” одржаном на „Parco della Musica“ у Риму. Био је студент маестре Сабрине Цецарели од 2012. до 2017.  године у Средњој музичкој школи „Фарнесина“. Похађао је неколико мастер студија са познатим мајсторима – Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze i Daniel Rivera.

Од новембра 2016. године студира на „АИМАРТ“ академији у Риму са познатим пијанистом и маестром Даниелом Ривера.

Награђен је на неколико међународних такмичења, међу којима су: Insieme per Fare, Città di Tarquinia, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in Armonia, Concorso Internazionale Musicale “Città di Pesaro”, Liszt International Music Competition, Città di Magliano Sabina i Visconti. Године 2016. освојио је треће мјесто на Међународном такмичењу “Резонанце” у Паризу, добивши награду за најбољег извођача украјинске музике, освајајући семинар и концерте који ће се одржати у Литванији.

Наступао је у бројним концертним дворанама. У новембру 2017. године почео је сарађивати са басом Sarah Carbonare и кларинетистом Sarah Carbonare , формирајући трио са којим је наступао у престижној Академији „D’Ungheria“ у Риму и на фестивалу „Musica na Corso“ фестивалу 2018. године.

У мају 2018. године  проглашен је за апсолутног побједника Међународног такмичења „Dinu Lipatti“, освајајући стипендије, престижне награде и наградни концерт који се одржао на „Propatria Festival Internazionale dei Giovani Talenti“.

„Filippo Tenisci се сматра једним од најбољих и перспективних талената његове генерације. Страстан и осјетљив музичар, способан да привуче пажњу јавности захваљујући својој несумњивој зрелости и таленту“, написано је након Monferrato Classic Festivala.

Уз Филиппа, на брчанском концерту наступиће и ученица Основне музичке школе у Брчком, Доротеа Дивковић, ученица петог разреда на одсјеку флаута, у класи професорице Гордане Шућур, и корепетитор мр Бранислава Поповић.

Доротеа Дивковић рођена је 18.02.2006. године у Тузли. Флауту почиње да свира са осам година. 2017. године као побједник у преткатегорији флаута осваја прву награду на „14. Интернационалном такмичењу младих музичара“ у Лазаревцу у Србији. 2018. године, такође као побједник у првој категорији флаута, осваја прву награду на „16. Интернационалном фестивалу“ у Убу у Србији и прву награду на „15. Интернационалном такмичењу младих музичара“ у Лазаревцу у Србији.

Доротеа ће извести „Andalouse“ od Emile Pessard.

Концерт је заказан за четвртак 03. јануар 2019. године у Дому културе у Брчком са почетком у 18:00 часова. Улаз је слободан, а сви љубитељи класичне музике, будући поштоваоци ове музике и љубитељи умјетности су добродошли.

Извор: брчко данас/објектив медиа

MD MONTEL