Возачи опрез: Коловози мокри и клизави, могућа и поледица

JP Putevi Brcko

У Републици Српској и Федерацији БиХ коловози су мокри или влажни, због ниских температура могућа је поледица, а у котлинама и уз ријечне токове магла смањује видљивост.

Снијег је почео да пада у већини крајева у Српској, али се саобраћај на већини путева одвија без застоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Из АМС упозоравају на поледицу, посебно у вишим предјелима, преко превоја, мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

Због оштећења надвожњака код „НИС петрол“ пумпе у Трну саобраћај се на магистралном путу М-16, дионица Приједорска петља–Клашнице и преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила преко надвожњака не саобраћају.

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу „9. јануар“, Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја и апелује се на возаче да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

У примјени је и нова уредба предузећа „Ауто-путеви Републике Српске“ о висини путарине на том ауто-путу, па цијена путарине на релацији Бањалука-Кладари /код Добоја/ за путничка возила износи седам КМ, а Бањалука-Прњавор четири КМ.

На ауто-путу Бањалука-Градишка до даљег је „отворени“ систем наплате путарине, а због изградње наплатне станице „Чатрња“ измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и постављена је привремена сигнализација.

На магистралном путу Карановац-Црна Ријека, на дионици Крупа на Врбасу-Бочац од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се због радова обуставља на 10-так минута и пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке стијене.

Завршени су радови на изградњи канализације на дијелу магистралног пута кроз град Бијељину, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

У току је санација моста преко ријеке Моштанице, због чега је обустављен саобраћај на регионалном путу Моштаница-Козарска Дубица, а возила се преусмјеравају на обилазни пут у непосредној близини.

Због активираних клизишта једном траком наизмјенично се саобраћа на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тона и аутобусе класе „М3“ а због радова на санацији клизишта.

На регионалном путу Теслић два-граница Република Српска/Федерација БиХ Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази пет тона.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Добој-Манастир Петрово забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази три и по тоне.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе/Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је традиционална републичка превентивна кампања „Нити једна чаша прије вожње!“, којом се жели указати на опасности управљања возилима под дејством алкохола.

Кампања ће трајати до 31. јануара у више градова и општина Српске с циљем да се скрене пажња јавности на чињеницу да новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да пијани не сједају за волан, већ у тим ситуацијама да користе средства јавног превоза или такси службу.

Магла у јутарњим часовима смањује видљивост посебно на путевима: Олово-Тузла, Коњиц-Јабланица-Прозор, Зеница-Добој и Добој-Тузла.

Угаженог снијега мјестимично има на дионици Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања. Због радова у Хрватској и даље је обустављен саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор.

Извор: СРНА

MD MONTEL